Revija Reporter
Slovenija

Porabski Slovenci so Sloveniji podarili zaščitne maske

STA

21. apr. 2020 6:00

Deli na:

Predaja zaščitnih mask na mejnem prehodu Hodoš

Nataša Juhnov

Predstavniki porabskih Slovencev so na mejnem prehodu Hodoš matični državi podarili zaščitne maske, ki so jih delno izdelali sami in zanje tudi kupili material. Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch je bo tem dejala, da ne gre za število mask, ampak za izjemno lepo gesto, ki kaže povezanost Slovencev na obeh straneh meje.

Po besedah ministrice so bili na uradu izjemno veseli in hvaležni, ker so se tudi v Porabju odzvali njihovi prošnji Slovencem zunaj države za pomoč pri spopadanju s pandemijo.

Zveza Slovencev na Madžarskem je ob pomoči sodelavcev Razvojne agencije Slovenska krajina organizirala šivanje 5500 pralnih zaščitnih mask. 3500 so jih razdelili v Porabju, dva tisoč so jih namenili matični domovini.

Predsednica zveze Andrea Kovacs je ob predaji povedala, da so tako pomagali Slovencem na obeh straneh meje. Mask namreč ni bilo ne na eni ne na drugi strani, zato so si priskrbeli trakove iz Celja, blago iz Budimpešte, ga razrezali sami v slovenskem kulturnem in informativnem centru, podjetje iz Monoštra pa jih je zašilo.

Po Porabju so jih delili sami in ob pomoči štipendistov ter kulturnikov, saj gre, kot je povedala Kovacseva, tudi za ljudi, ki obiskujejo njihove prireditve in je treba poskrbeti za njihovo varnost.

Veliko težav pa imajo ne obeh straneh zaradi zaprte meje. Mejni prehod Verica-Čepinci je bil po razglasitvi pandemije odprt le dva tedna, v petek so ga z madžarske strani spet zaprli, ker je bilo premalo potnikov. V obeh vaseh je zato veliko slabe volje, saj veliko sorodnikov spet ne more priti eden do drugega.

"Porabje je posebno, tu so mešani zakoni, ljudje živijo na eni in drugi strani, imajo starše v Porabju ali Sloveniji, zato niso mogli domov urejat zadev in jim pomagat. Tudi ko je bil prehod uradno odprt, si za prehod potreboval dovoljenje, a za to smo zvedeli pozno," je povedala Kovacseva.

Zato pozivajo državi, naj prehod znova odpreta in omogočita prehajanje meje vsaj sorodnikom. Zdaj za pot iz ene vasi v drugo, čeprav sta le nekaj sto metrov narazen, čez Hodoš porabijo dve uri.

Jaklitscheva je ob tem dejala, da gre sicer za notranjo odločitev Madžarske z vidika zaščite, da pa bo Slovenija podprla rojake pri dogovarjanju o odprtju prehoda z madžarskimi oblastmi.

Na prevzemu mask so bili med drugimi tudi vodja soboške izpostave civilne zaščite Martin Smodiš, direktor policijske uprave Murska Sobota Damir Ivančić in generalna konzulka iz Monoštra Metka Lajnšček.