pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Popolna polomija Pahorjevih poslov z Gadafijem

Deli na:

Premier Borut Pahor danes ostro obsoja nasilje Gadafijevega režima, še nekaj mesecev nazaj pa je v Libiji sklepal za več kot pol milijarde evrov vredne gradbene posle, iz katerih na koncu ni bilo nič. Pod velikim vprašajem je tudi 30 milijonov evrov visoka investicija Libijcev v trgovski del Stožic.

Premier Borut Pahor danes ostro obsoja nasilje Gadafijevega režima, še nekaj mesecev nazaj pa je v Libiji sklepal za več kot pol milijarde evrov vredne gradbene posle, iz katerih na koncu ni bilo nič. Pod velikim vprašajem je tudi 30 milijonov evrov visoka investicija Libijcev v trgovski del Stožic.

»Kot predsednik slovenske vlade ostro obsojam nasilje oblasti, ki ga v nekaterih zalivskih in afriških državah, zlasti surovo v Libiji, izvajajo nad ljudmi, ki zahtevajo politične in družbene spremembe. Represija se mora končati, začeti se mora demokratični dialog o prihodnosti teh držav.
To je zelo pomembno tudi za regionalno in mednarodno stabilnost, pri čemer je v prvi vrsti, ne glede na končne rezultate demokratičnih sprememb, ključno spoštovanje veljavnih mirovnih sporazumov.
Slovenija si bo še naprej prizadevala utrditi in poglobiti prijateljstvo ter gospodarsko sodelovanje z narodi in državami zalivskih in afriških držav, ki imajo pravico, da si uredijo svoje družbeno in politično življenje skladno z njihovo voljo«, je danes sporočil Pahor.

Še nekaj mesecev nazaj je bila zgodba povsem drugačna. Pahor se je v začetku septembra po prihodu iz Libije pohvalil o sklenitvi nekaj več kot pol milijarde evrov vrednega posla v gradbeništvu. Posel naj bi stekel že v nekaj dneh, je premier Pahor tedaj povedal na novinarski konferenci. »S predsednikom vlade al Mahmudijem sva segla v roke za posel, ki je večji od pol milijarde evrov,«je dejal Pahor ter dodal, da podrobnosti ne more razkriti. Za katero slovensko gradbeno podjetje gre, ni povedal, potrdil pa je, da ga je ob podpisu pogodbe spremljal njegov direktor. Na vprašanje, ali gre za SCT, ni želel odgovoriti.

Pač pa je ministrica za gospodarstvo Darja Radić za Radio Slovenija nato potrdila, da je omenjeni posel sklenil SCT. »Lahko potrdim, da je ta posel sklenilo podjetje SCT,« je povedala. Ob tem je dodala, da gre za spodbudno novo naložbo v gradbeništvu, ki pa še zdaleč ni dovolj. »Gre za eno podjetje, en posel v tujini. Če želimo, da bi gradbeništvo vsaj polovico toliko zaživelo, kot je živelo pred krizo, bo potrebno kar precej še narediti tudi na domačem trgu,« je dejala.

Posel je pomemben za tisti del industrije, ki je v Sloveniji v največjih težavah, je dejal Pahor. Kot je dodal, si bo v prihodnjih treh mesecih prizadeval slovenskim gradbenim podjetjem pridobiti še več podobnih poslov.

»Čutim kot privilegij in mojo politično dolžnost storiti vse, da skupinam ali posameznim podjetjem, ki so sposobna priti blizu posla, pomembnega za njihovo perspektivo in celotno panogo, pomagam storiti še tisti zadnji korak do konca. Še zlasti, če gre za odnose z državami, kjer je politika zelo pomembna,« je pojasnil Pahor.

Premier Borut Pahor je od libijskega kolega Bagdadija al Mahmuda nato novembra prejel uradni dopis, na katerem s svojim podpisom potrjuje investicijo libijskega državnega investicijskega sklada v dokončanje Športnega parka Stožice. Libijci bodo v trgovski del centra vložili 30 milijonov evrov, so sporočili iz Pahorjevega kabineta. Kot so še poudarili v kabinetu predsednika vlade, se je Pahor ob robu vrha EU - Afrika, ki poteka v libijski prestolnici, srečal tudi z libijskim voditeljem Moamerjem Gadafijem, s katerim sta se zavzela za nadaljevanje odličnih dvostranskih odnosov in za poglobitev gospodarskega sodelovanja. Kot prvi korak na poti okrepljenega sodelovanja je tudi Gadafi potrdil investicijo državnega sklada Libyan Investment Authority v dokončanje Športnega parka Stožice v višini 30 milijonov evrov, so tedaj še sporočili iz Pahorjevega kabineta.