1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Državna uprava znižala stroške službenih potovanj in telefonov

Deli na:
Državna uprava znižala stroške službenih potovanj in telefonov

Foto: Bobo

V vladi, uradu predsednika republike in državnem zboru so precej znižali stroške službenih potovanj in mobilnih telefonov. Za službena potovanja so v prvi polovici leta v vladi in njenih službah odšteli 3,7 milijona evrov, v uradu predsednika 42.000 evrov, v DZ pa 60.000 evrov.

V uradu predsednika republike Danila Türka so v prvih šestih mesecih letošnjega leta za mobilne telefone porabili 14.699 evrov, kar je manj kot v enakem obdobju lani. Takrat so namreč za telefone namenili 22.834 evrov.

Precej manj so v Türkovem uradu v primerjavi z enakim obdobjem lani namenili za službena potovanja. V prvih šestih mesecih so tako za potovanja porabili 42.113 evrov, od tega največ, dobrih 29.000 evrov za stroške prevozov, torej najem letal, letalske karte in kilometrine, dobrih 800 evrov pa so stale hotelske storitve.

V enakem obdobju lani pa so v uradu predsednika za potovanja porabili 142.781 evrov, od tega skoraj 95.000 evrov za prevoze, medtem ko so hotelske storitve stale dobrih 6000 evrov. Dobrih 36.000 evrov pa so tedaj porabili za druge izdatke, kot so stroški potovanj za uradnega fotografa, zdravnika in prevajalca. Letos pa so ti izdatki znašali precej manj, 8500 evrov.

Tudi vlada je v letošnjem letu precej zmanjšala stroških mobilnih telefonov in službenih potovanj. V prvih šestih mesecih letošnjega leta so namreč ministrstva z organi v sestavi in ostalimi vladnimi službami skupaj za mobilne telefone porabili 855.333 evrov, medtem ko je bil ta znesek v enakem obdobju lani za skoraj 18 odstotkov višji in je znašal 1.040.057 evrov.

Med posameznimi ministrstvi so za službene telefone največ denarja namenili na ministrstvu za notranje zadeve, kar vključuje tudi policijo in inšpektorat za notranje zadeve. V prvih šestih mesecih letošnjega leta so za ta namen porabili 246.374 evrov. Stroški za telefone so bili visoki tudi na ministrstvu za obrambo, in sicer 129.690, pri čemer so porabili deset odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. V to kvoto so sicer všteti tudi organi v sestavi, denimo Slovenska vojska in Uprava za zaščito in reševanje.

Večina državnih organov je v letošnjem letu za službene telefone porabila manj kot lani, ne pa vsi. Na davčni upravi so denimo v prvi polovici lanskega leta ti stroški znašali 55.511 evrov, letos pa 58.366 evrov.

Za službena potovanja je vlada (z vsemi ministrstvi, organi v sestavi in vladnimi službami) od januarja do junija letos porabila 3.698.983 evrov, kar je za skoraj 50 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. V prvih šestih mesecih lanskega leta so namreč za službena potovanja namenili kar 7.215.368 evrov.


Največ sredstev so letos za službena potovanja namenili na ministrstvu za obrambo, in sicer 1.126.520 evrov, kar je sicer za približno 40 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Pri potovanjih so veliko prihranili tudi na zunanjem ministrstvu, kjer so lani odšteli 1.135.414 evrov, letos pa 689.313 evrov. Precej stroškov so imeli s potovanji tudi na notranjem ministrstvu (letos 636.043, lani 860.688 evrov), pri čemer je bil precejšen del teh sredstev namenjen za potne stroške varnostnikov, ki potujejo z varovanimi osebami.

V državnem zboru so z varčevalnimi ukrepi omejili stroške za službene mobilne telefone poslancev. Do maja letos so namreč poslanci na leto lahko porabili približno 3000 evrov za telefone, z novim sklepom o uporabi službenih mobilnih telefonov pa se je ta kvota znižala. Limit za poslance sedaj znaša 1000 evrov, za vodje poslanskih skupin in predsednika DZ 1300 evrov, za podpredsednike pa 1100 evrov. Ta sklep se je začel uporabljati 1. maja, od tega datuma pa lahko poslanci uporabijo še dve tretjini letne kvote za mobilne telefone.

V prvih šestih mesecih letošnjega leta so poslanci za telefone porabili 40.117 evrov. V ta znesek so sicer všteti tudi poslanci, ki so bili imenovani za ministre in v DZ niso dolgo opravljali funkcije. Zneski, ki jih za telefone porabijo posamezni poslanci, se sicer precej razlikujejo.

Rekorder po znesku telefonskega računa je poslanec PS Roman Jakič, ki je v prvih šestih mesecih letošnjega leta porabil 978 evrov. Predsednik DZ Gregor Virant je porabil nekoliko manj, 892 evrov. Precej "zgovorna" je tudi poslanka PS Renata Brunskole, ki je porabila 800 evrov. Med bolj varčnimi poslanci pri telefoniranju pa sta denimo poslanca SDS Darko Jazbec, ki je v šestih mesecih porabil 118 evrov, in poslanec PS Dragan Bosnić, ki je telefoniral za 121 evrov.

V prejšnjem mandatu so poslanci za telefoniranje porabili precej več, saj so bili limiti višji. Rekorder je bil nekdanji poslanec SNS Miran Györek, ki je v prvih osmih mesecih lanskega leta porabil 3500 evrov in tako že avgusta za 500 evrov presegel letni limit. Med bolj zgovornimi poslanci sta bila tudi Zmago Jelinčič (SNS) in Luka Juri (SD), ki sta v osmih mesecih porabila po 2800 evrov za telefoniranje.

V državnem zboru varčujejo tudi pri službenih potovanjih v tujino. V prvi polovici letošnjega leta so za potovanja po zadnjih podatkih zapravili 60.577 evrov, a to še ni končni znesek, saj v DZ še niso obračunali nekaterih potnih nalogov.

Večinoma so poslanci in strokovni sodelavci potovali po Evropi, izjema je denimo udeležba poslancev Sama Bevka (SD) in Tamare Vonta (PS) na zasedanju Unije za Sredozemlje v maroškem Rabatu, ki skupaj s strokovno sodelavko in šoferjema stala slabih 4000 evrov. Največ službenih poti v tujini, enajst, se je sicer udeležil poslanec SLS Franc Pukšič, sicer predsednik komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Večino službenih potovanj sicer poslanci običajno opravijo v sredini mandata.