poroka, nevesta Svet24.si

Razsipna nevesta razjezila svate: če poročni ...

gorski-karabah, izseljevanje Svet24.si

Foto: Eksodus Armencev iz Gorskega Karabaha, čez ...

Uroš Brežan Necenzurirano

Dajejo posel samemu sebi – država pa jih za to ...

franc rode bobo Reporter.si

Moralni bankrot slovenske Cerkve: cerkveno elito ...

doncic Ekipa24.si

Dončić in vroča ameriška zvezdnica Taylor ...

Maja Martina Merljak Odkrito.si

Maja Martina Merljak ne more pozabiti snemanja za ...

maribor viole dw Ekipa24.si

Kaj so Viole na zagovoru pred tekmo povedale ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poplave: najhuje bo tudi danes ob Kolpi

Deli na:
Poplave: najhuje bo tudi danes ob Kolpi

Narasla Kolpa ob cesti Kostel-Osilnica. - Foto: STA

Po obilnem deževju, ki je v minulih dneh povzročalo težave po skoraj vsej državi, se bodo razmere po napovedih danes umirile. Reka Kolpa, ki je v soboto največ škode povzročila v Osilnici in Kostelu, bo poplavljala tudi danes, a se bo voda počasi umikala v strugo.

Obilno deževje, v več krajih so v soboto zabeležili več kot 300 litrov dežja na kvadratni meter, ponekod tudi močan veter, je v minulih dneh zaposloval gasilce po državi. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je bilo v soboto aktiviranih devet poklicnih in 187 prostovoljnih gasilskih društev, posredovali pa so na skoraj 300 lokacijah.

Deževje je povečalo vodnatost rek, najhuje je bilo v občinah Kostel in Osilnica. Razmere na terenu si je v soboto ogledal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved, ki je obljubil pomoč države.

Najhuje jo je skupila javna infrastruktura, saj je poškodovanih veliko cest, v Kostelu tudi nekateri vodovodi, zaradi česar je nekaj vasi ostalo brez vode ali pa je ta motna in jo morajo prekuhavati.

Kolpa bo po napovedih poplavljala tudi danes, a se bo voda počasi umikala v strugo. Prav tako je pričakovati poplavljanje Ljubljanice s pritoki na Ljubljanskem barju. Razlivala se bo tudi Krka, a le na območju vsakoletnih poplav.

Močno deževje je posledice pustilo tudi na zadrževalniku v Žibršah na Logaškem. Po besedah župana Berta Menarda bodo v ponedeljek na ministrstvo za okolje naslovili zahtevo za sanacijo.

Po napovedih Agencije RS za okolje bo danes povečini sončno, dopoldne ponekod še megleno. Popoldne se bo v severnih krajih oblačnost povečala.