Revija Reporter
Slovenija

Ponoven poziv k darovanju organov in tkiv

STA

18. okt. 2024 15:49 Osveženo: 15:51 / 18. 10. 2024

Deli na:

Falcon

Slovenija transplant

V Zavodu RS za presaditve organov in tkiv Slovenija-transplant in Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana ob evropskem dnevu darovanja organov in tkiv, ki ga zaznamujemo danes, izpostavljajo pomen darovanja. Na današnji novinarski konferenci so ljudi ponovno pozvali, da se o darovanju opredelijo v nacionalnem registru.

Slovenija-transplant letos beleži 92-odstotno privolitev svojcev za darovanje. "To je pokazatelj, da darovanje organov vedno bolj razumemo kot sestavni del življenja," je dejal direktor Zavoda RS za presaditve organov in tkiv Slovenija-transplant Andrej Gadžijev. Pozval je tudi k pravočasnemu razmisleku in formalni opredelitvi v nacionalnem registru, saj v Sloveniji darovanje brez soglasja ni dovoljeno.

Po podatkih zavoda je bilo do konca septembra v register opredeljenih 16.443 ljudi. Opredeli se lahko vsak državljan, starejši od 15 let. Medicinsko primernost vsakega organa presojajo posamezno, zdravljenje s presaditvijo pa je zagotovljeno v sklopu osnovnega zdravstvenega zavarovanja.

UKC Ljubljana je edini transplantacijski center v Sloveniji. Proces darovanja in presaditve vključuje okoli sto strokovnjakov ter podpornih služb iz različnih področij in institucij, po transplantaciji pa je treba doživljenjsko sodelovanje med pacienti in zdravniki.

Kardiovaskularni kirurg Matija Jelenc v UKC Ljubljana je povedal, da so na kliničnem centru letos opravili 81 uspešnih presaditev, od tega 34 ledvic, 20 jeter, 18 src in devet pljuč. Trenutno na presaditev organov in tkiv v Sloveniji čaka več kot 200 bolnikov, je pojasnil.

Kot najbolj kritično so izpostavili predvsem presaditev jeter, saj je ta pri končnem odpovedovanju jeter edini učinkovit način zdravljenja. V Sloveniji je najpogostejši vzrok za odpovedovanje jeter prekomerno uživanje alkohola.

Po podatkih organizacije Eurotransplant ima Slovenija od vseh držav članic najkrajše čakalne dobe za presaditev, te so krajše od enega leta. Poleg tega ima Slovenija najmanjšo umrljivost pri zdravljenju in nadpovprečno življenjsko dobo bolnikov po operaciji, je poudarila gastroenterologinja v UKC Ljubljana Katja Novak. O tem, kateri bolniki so primerni za presaditev, se odloča transplantacijski konzilij kliničnega oddelka za gastroenterologijo, je pojasnila.

V avli UKC Ljubljana so odprli tudi kiparsko razstave umetniške skupine BKBF in projekta Krog hvaležnosti in sodelovanja, ki vključuje živo knjižnico ter predstavitev Slovenskega društva Transplant, Društva za pljučno hipertenzijo ter Zveze društev ledvičnih bolnikov Slovenije. Osrednja tema letošnjega evropskega dneva darovanja je hvaležnost in sodelovanje med medicino in družbo.