stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša pričakuje uspešen zaključek zbiranja podpisov za referendum

Deli na:
Janša pričakuje uspešen zaključek zbiranja podpisov za referendum

Foto: Primož Lavre

Podpis pod zahtevo za referendum proti noveli zakona o arhivih je danes na Upravni enoti Bežigrad overil in oddal tudi predsednik SDS Janeza Janša. Ob tem je napovedal, da v sredo, ko se izteče rok za zbiranje podpisov, pričakuje uspešen zaključek zbiranja.

Po Janševih besedah je SDS po računalniški evidenci že blizu cilju, to je, da zbere 40.000 podpisov, potrebnih za referendum, a je treba podpisane in overjene obrazce zbrati tudi fizično. "Na stranko množično prihajajo, zato računamo, da bo akcija v sredo uspešno zaključena," je dejal.

Pobudniki imajo po izteku roka za zbiranje podpisov sedem dni časa, da potrebne podpise predložijo DZ, ta pa mora nato razpisati referendum. Po oceni Janše bi bilo najboljše, če bi bil referendum izveden skupaj z volitvami v Evropski parlament, kar bi po njegovem bistveno zmanjšalo stroške ali pa teh skorajda ne bi bilo.

To možnost, da DZ referendum razpiše na dan, ko je to najcenejše, slednji po besedah Janše ima. "Tisti, ki bi glasoval proti takšni odločitvi, bo glasoval za dodatne stroške," je dejal.

Podpis proti zapiranju arhivov nekdanje Službe državne varnosti, imenovane tudi Udba, je danes skupaj z Janšo oddal tudi David Tasić, ki je bil skupaj z Janšo aretiran v zadevi JBTZ. Kot je povedal za STA, je podpis oddal, ker je prepričan, da spremembe zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih niso potrebne. "Zakaj namreč spreminjati stvari, ki delujejo?" se sprašuje.

Prepričan je, da se skuša arhive zapirati zato, ker se nekateri bojijo, da bi potem, ko so arhive začeli pregledovati raziskovalci, na dan prišle kakšne za koga neprijetne zadeve.