zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Policista v glavo ustrelil pripadnik Slovenske vojske

Deli na:
 Policista v glavo ustrelil pripadnik Slovenske vojske

Foto: Bobo

V Litiji je popoldne prišlo do strelskega obračuna, v katerem je mlajši voznik policista, ki ga je ustavil, ustrelil v glavo. Izkazalo se je, da je storilec pripadnik Slovenske vojske, ki ga sumijo povezave z nedavnim ropom v Mostah. Policist se še bori za življenje, ranjen pa je tudi storilec, ki bo izključen iz vojske.

Do dogodka je prišlo ob 16.37, ko je policist v Litiji zaustavil voznika avtomobila, ki ga je ustrelil v glavo. Poškodbe ustreljenega policista so hude in kritične, za življenje se bori v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Ali je policist opravljal redno kontrolo prometa ali pa so načrtno iskali določenega voznika, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije GPU Branko Japelj ni želel komentirati. Potrdil pa je, da policija preverja možnost, da je storilec povezan z nedavnim ropom v Mostah. Po prvih podatkih za dogodkom ne stoji organiziran kriminal, a po Japljevih besedah te možnosti ne izključujejo.

Takoj po dogodku je stekla policijska akcija, aktivirali so policijski štab in vse razpoložljive enote, osumljenca so našli okoli 19. ure, tudi s pomočjo občanov. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za 26-letnika iz Gabrovke. Drugi policist, ki je bil prav tako na kraju dogodka, je med begom osumljenca nanj streljal in ga poškodoval, po prijetju pa so ga odpeljali v bolnišnico.

Storilec je resda pripadnik Slovenske vojske, a kot so za STA pojasnili v vojski, ni imel službenega orožja, tudi v službi ne. Pištola, s katero je streljal, ni bila službena. Storilec ni imel podčastniških ali častniških činov.

Vojaška policija je bila po besedah tiskovnega predstavnika vojske Simona Koreza seznanjena, da je strelec na policista osumljen sodelovanja v različnih kriminalnih dejanjih.

Dogodek bo osumljenca stal najmanj službe. Ko v SV odkrijejo takšnega posameznika, zoper njega tudi ukrepajo. Tako bodo tudi v tem primeru takoj izpeljali disciplinski postopek. Zoper take kršitve se po besedah Koreza izrečejo najstrožji disciplinski ukrepi, med katere sodi tudi izključitev iz vojske. Ni pa še jasno, kakšna kazen ga čaka, če bo policist preživel, niti ne, če bo umrl. Kategorizacije kaznivih dejanj v današnjem incidentu policisti še niso opravili.

Dejstvu, da je bil storilec pripadnik Slovenske vojske, strokovnjak na področju varnostnih ved Bojan Dobovšek ne pripisuje posebnega pomena, saj se lahko posameznik ne glede na poklic odzove na določen način.

Je pa za STA opozoril, da je treba biti pri poklicih, ki imajo opravka z orožjem, pozoren na psihološke teste ob samem sprejemu v službo in jih tudi nato bolj spremljati.

Po mnenju Dobovška so običajni policijski postopki, kot je preverjanje vozila, lahko "zelo normalni", v posameznih okoliščinah pa se tudi ti spremenijo v tvegano okolje. "Ker se dolgo nič ne zgodi, ljudje, ki te postopke izvajajo, malo pozabijo na varnostne ukrepe," je dodal. Sicer pa ocenjuje, da je delo policistov izjemno nevarno.

"Tisti, ki ga ustavljaš oziroma preverjaš, je lahko ravno takrat v kakšnem kriminalnem poslu in misli, da je bil ujet. Zato se tudi odzove, kakor se," je še pojasnil.

Na Generalni policijski upravi so sicer navedli, da so se streljanja na policiste v preteklosti že dogajala, čeprav niso pogosta. A podoben dogodek se je v preteklosti že zgodil: Leta 1997 je namreč na policijski postaji Kočevje pripadnik posebne enote Slovenske vojske umoril dežurnega policista in nato storil samomor.

Vrh policije ostro obsoja današnji dogodek. Namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar je za STA dogodek označila za zavržno dejanje, vredno vsakega obsojanja. O tem, kaj je storilca spodbudilo k temu dejanju, še ne more govoriti, a poudarja, da policisti ne smejo postati tarča tovrstnih napadov.

Izpostavila je, da kot družba ne smemo pristati na to, da bi policisti kot varuhi reda in miru postali tarča tovrstnih napadov. Kot je zapisala, se je pravkar vrnila z obiska v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, kjer se zdravniki še vedno borijo za življenje policista, za katerega vsi v policiji stiskajo pesti.

Predstavnika obeh policijskih sindikatov pa sta nad incidentom pretresena. Ob tem opozarjajo na odnos vlad do policistov; ti varujejo življenja in so izpostavljeni takšnim dogodkom, a se njihove plače zmanjšujejo.

Podpredsednik Policijskega sindikata Slovenije Andrej Kocbek je za STA dejal, da tragični dogodek obžalujejo. Po njegovih podatkih gre za člana Policijskega sindikata Slovenije, zato bodo v sindikatu takoj nudili vso pomoč in pristojnim pomagali, da se zadeva razišče.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič pa pravi, bo ta dogodek zanj in sindikat še dodatna motivacija za delo, da "pripeljemo status policista na mesto, ki si ga zasluži". "Kar se tega tiče niti bodoči minister niti bodoči premier ne bo imel niti dneva miru," zagotavlja Petrovič.

Načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič pa obžaluje, da je bil pripadnik Slovenske vojske vpleten v takšen dogodek, še toliko bolj, ker je žrtev policist, torej varuh reda in varnosti v državi. Žal so tudi med vojaki taki posamezniki, je dodal.

Minister za notranje zadeve v odhodu Gregor Virant pa je v kratkem odzivu zapisal, da je zaradi novice globoko pretresen.