Revija Reporter
Slovenija

Policija odgovarja: Ne preganjamo otrok, ki s kredo pišejo po asfaltu

M. K.

8. jun. 2020 14:04 Osveženo: 14:14 / 08. 6. 2020

Deli na:

Policisti so zaradi pisanja protestnih sloganov po asfaltu v zadnjem času popisali več protestnikov.

Bobo

Ob policijskem pregonu protestnikov, ki s kredo pišejo po asfaltu, se lahko upravičeno vprašamo, ali se policija spravlja tudi na otroke, ki rišejo in pišejo po asfaltu.

Policija je namreč ob zadnjih protivladnih protestih popisala več protestnikov, ki so s kredo pisali po asfaltu, in zoper njih sprožila postopek o prekršku. »Pa tudi pisanje s kredo po fasadah, po javnih mestih je prekršek in mislim, da je prav, da policija izvaja tisto, za kar je, da kaznuje tiste, ki zakon kršijo,« je včeraj v oddaji Politično na TV Slovenija o tem dejal minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Na policijo smo zato naslovili vprašanje o obravnavi otrok: ali je policija že kdaj ukrepala zoper otroke, ki na asfaltu rišejo ristanc ali druge risbe oziroma pišejo razne napise, kolikokrat je ukrepala oziroma zakaj ni ukrepala?
 
13. člen Zakona o varstvu javnega reda in miru (ZJRM-1) določa, da prekršek stori kdor piše ali riše po zidovih, ograjah ali drugih javno dostopnih krajih, razen krajih, kjer je to dovoljeno, pojasnjujejo na policiji. Globa za take prekrške je 208 evrov.

Dodajajo, da pri tem policisti preverjajo okoliščine in kontekst pisanja, prav tako pa upoštevajo starost storilca: »Otrok (oseba do dopolnjenega 14. leta) po slovenski zakonodaji ni odgovoren za prekršek, mladoletnik (oseba od 14. do dopolnjenega 18. leta) pa je delno odgovorna.« Če prekršek stori otrok, je o tem obveščena odgovorna oseba, ki je dolžna skrbeti zanj, in kadar je to potrebno  glede  na naravo in težo dejanja, tudi pristojni organ socialnega varstva, še razlaga policija.

»Sicer pa se zakonodaja, ki ureja tovrstne primere ni spremenila in običajno risanje s kredo, ki ga izvajajo otroci pri igri ali v okviru šolskih oz. obšolskih dejavnosti ne predstavljajo prekrška po Zakonu o varstvu javnega reda in miru,« poudarja policija.

»V letošnjem letu (do 8. 6. 2020 ) so policisti obravnavali 7 kršitev (pisanje ali risanje po objektih oz. zidovih, ograjah ali drugih javno dostopnih krajih, razen na krajih kjer je to dovoljeno) v enakem obdobju lanskega leta pa 5,« pravi policija o pregonu zaradi pisanja. Dodajajo, da iz policijskih evidenc ni mogoče pridobiti podatka s katerim sredstvom je bil prekršek storjen – je šlo torej za kredo ali kaj drugega.