Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Policija: Nismo dislocirana enota katerekoli politične organizacije

Deli na:
Policija: Nismo dislocirana enota katerekoli politične organizacije

Tatjana Bobnar, generalna direktorica policije - Foto: Bobo

Na generalni policijski upravi so danes zavrnili poročanje nekaterih portalov o tem, da naj bi nekateri kriminalisti po navodilih iz kabineta predsednika vlade preverjali nekatere strankarske funkcionarje. Kot so zapisali, niso dislocirana enota kateregakoli politika ali katerekoli politične organizacije, da bi izvrševali njihova naročila.

"Vsestransko preverjanje oseb iz političnih razlogov ni zakonsko ali kako drugače opredeljena naloga policije. V policiji ne preiskujemo seznama politikov in njihovih sorodnikov na podlagi nekega naročila, v kriminalistični policiji ni zaupnikov, ki bi izvajali operativne naloge po naročilu kateregakoli politika, in zbiranje uporabnih informacij ni naloga policije," je policija zatrdila v odzivu. Kot so zapisali, je ravnanje s podatki in dokumenti v policiji sledljivo.

Trenutno dogajanje vidijo kot posledico "trenutnega časa, v katerem prihaja do medsebojnih obtoževanj različnih vpletenih strani v različnih medijih, ki za doseganje svojih ciljev izkrivljeno prikazujejo delo policije - kriminalistične policije in celo odprte predkazenske postopke". "V razpravo želijo vplesti tudi policijo in pri tem delujejo po načelu - cilj opravičuje sredstvo - zato diskreditirajo določene enote, vodstvo in posameznike znotraj organizacije, vse s ciljem vplivanja na delo policije," so opozorili.

Prepričani so, da ima medijska gonja, ki so je v zadnjem tednu dni deležni vodstvo policije, Nacionalni preiskovalni urad (NPU) in vodstvo Uprave kriminalistične policije za cilj destabilizacijo kriminalistične policije, zmanjšanje učinkovitosti njenega delovanja in posredno vplivanje na njeno delo v konkretnih predkazenskih postopkih. A v policiji zatrjujejo, da delo nemoteno poteka, "brez kakršnegakoli 'tihega upora', ki je samo ena od objavljenih lažnih novic".


"Stalno vsiljevanje neutemeljenih očitkov o našem delu ne bo spremenilo naše profesionalne usposobljenosti za politično nepristransko preiskovanje kaznivih dejanj, ne glede na to, kdo v preiskavi nastopa kot osumljenec," so zapisali in dodali, da tega ne bo spremenila niti prepogosto uporabljena praksa, da "stokrat izrečena laž postane resnica". Izpostavili so tudi, da so napadeni posamezniki iz policije dolgoletni, karierni policisti in kriminalisti, ki že desetletja odlično opravljajo različne naloge.

Pojasnili so tudi, da v konkretnem primeru, ki je v preteklih dneh najbolj buril slovensko javnost, preiskovalci NPU "ne preiskujejo sumov nezakonitega financiranja političnih strank, ampak že od marca 2018 vodijo predkazenski postopek zaradi razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti".

"Ne glede na to, kdo v tem primeru nastopa kot osumljena oseba, bo policija, sedaj in tudi v prihodnje, preiskavo izpeljala strokovno in zakonito in to ne glede na to, kakšnih pritiskov je ali še bo deležna," so še zatrdili.

V zvezi z omenjenim poročanjem medijev je danes pooblaščena skupina parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) na NPU opravila nenapovedan nadzor. Kot je za STA povedal poslanec SDS in podpredsednik komisije Žan Mahnič, so preiskovali sum pritiskov na člane in vodstva strank, ki se pogajajo o morebitni novi koaliciji. Dela komisije policija ne komentira.