atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poleg 20 tisoč evrov pri Kolarjevi še 500 evrov mesečno na Rdečem križu Slovenije

Deli na:
Poleg 20 tisoč evrov pri Kolarjevi še 500 evrov mesečno na Rdečem križu Slovenije

Foto: Arhiv Svet24

Nekdanji minister za zdravje in upokojenec Dušan Keber kot predsednik RKS, to je častna in neprofesionalna funkcija, in svetovalec ministrice Milojke Kolar Celarc vsak mesec v žep pospravi nekaj manj kot 3000 evrov.

Dušan Keber kot predsednik Rdečega križa Slovenije po pogodbi na mesec prejema 500 evrov neto, stroški, povezani v njegovim delom, pa so v trinajstih mesecih od začetka mandata znašali 824,20 evra. To so za Reporter povedali v največji slovenski humanitarni organizaciji.

Pretekli teden smo poročali, da bo nekdanji minister za zdravstvo Dušan Keber s svetovanjem sedanji ministrici Milojki Kolar Celarc od marca  do konca leta v skladu s podjemno pogodbo dobil nekaj manj kot 20.000 evrov. Kebru, znanemu nasprotniku dodatnega zdravstvenega zavarovanja in borcu proti neoliberalizmu, karkoli že to pomeni, tako po povsem »neoliberalni« poti vsak mesec v žep kapne približno 2200 evrov.

Ker je očitno zelo zaposlen s svetovanjem ministrici, kako ubraniti njeno zdravstveno reformo, je vprašanje, ali mu sploh ostane še kaj časa, da opravlja plemenito poslanstvo v RKS, ki ga financirajo davkoplačevalci in igralci iger na srečo, denar pa neomejeno zbirajo s prostovoljnimi prispevki državljanov. Predvsem pa – koliko je plačan kot predsednik RKS, to je častna in neprofesionalna funkcija.

Na vprašanje, koliko Keber dobi in koliko so imeli z njim stroškov, so nam iz RKS odgovorili: »Dr. Dušan Keber kot predsednik Rdečega križa Slovenije od nastopa funkcije konec junija 2016 v skladu z dohodninsko zakonodajo in sklenjeno pogodbo prejema na mesec 500 evrov neto honorarja za poslovodenje. V trinajstih mesecih njegovega predanega, ustvarjalnega in za mnoge doma in v tujini navdihujočega dela v organizaciji smo mu povrnili skupaj 824,20 evra stroškov.«

Kebrovo »predano, ustvarjalno in navdihujoče delo« pri RKS in na ministrstvu za zdravje torej davkoplačevalce skupaj stane nekaj manj kot 3000 evrov na mesec, to so slabe tri povprečne neto plače oziroma skoraj pet povprečnih minimalnih plač. Ja, nekaterim se resnično splača biti borec za pravičnost ter zastavonoša boja proti kapitalizmu in neoliberalizmu. Zlasti če si v varnem objemu državnih jasli. Zastonj in prostovoljno pa ja ne bomo delali, mar ne?