Revija Reporter
Slovenija

Poglejte, kdo vrača uslugo Tatjani Bobnar, ki je pričala v korist Damjana Laha, ki je v času Katarine Kresal za NPU najel prostore na Dimičevi

Igor Kršinar
28 13.336

27. avg. 2024 6:00 Osveženo: 7:05 / 27. 8. 2024

Deli na:

Tatjana Bobnar

Jure Klobčar

Tamara Lah napada premierja Roberta Goloba in hvali Tatjano Bobnar, ki je pričala v korist njenega moža Damjana Laha, (nepravnomočno) obsojenega zaradi zlorabe položaja.

Čeprav je specializirano državno tožilstvo konec julija sporočilo, da očitki, ki jih je zoper premierju Roberta Goloba nanizala nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar, nimajo elementov kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, se gonja zoper premiera nadaljuje.

Med največjimi protagonisti napadov nanj je Tamara Lah, žena nekdanjega državnega sekretarja Damjana Laha, ki ga je sodišče obsodilo zaradi zlorabe položaja v zadevi Dimičeva. Tamara Lah je bila pred tem poročena z nekdanjim šefom slovenske policije Markom Pogorevcem.

»Vi, ki ste oče samohranilec in ste zaščitili svoje otroke, da ste med drugim odstavili po nepotrebnem Tatjano Bobnar, ki je delala dobro, strokovno, in nasedli nastavljeni fotografiji z letališča znanega svetovalca za kvalitetno varnost MM, kako lahko mirno spite na otoku v bivši vili tajnice Milke Planinc,« mu je med drugim očitala pred dnevi.

Tamara Lah ima seveda več kot utemeljen razlog, da na vse pretege hvali Bobnarjevo in javno obračunava z njenimi nasprotniki. Njen mož Damjan Lah je bil državni sekretar takratne notranje ministrice Katarine Kresal, odgovoren za sporen najem prostorov NPU na Dimičevi ulici v lasti družbe Ram Invest, njen direktor je Igor Jurij Pogačar, poslovni prijatelj partnerja Kresalove Mira Senice.

Dan za tem se je spravila še na notranjega ministra Boštjana Poklukarja in ga ob svetovnem dnevu humanitarnosti spraševala, koliko le tega ima v sebi: »V tistem kratkem času ministrovanja na MNZ je gospa Tatjana Bobnar sklicala vse nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s humanitarnostjo in begunci najmanj dvakrat. Oblikovali smo delovne skupine po področjih za spremembo zakonodaje, izboljšave, njihove integracije, lažjega vključevanja v delo, šolanje … Ko so jo tako grdo zamenjali, je z njenim odhodom vse prenehalo. Verjetno posvečene organizacije blizu vlade vsaj prejemajo sredstva za nadaljevanje dela, ostali čakamo na razpise, ki jih ni, ali pa so pisani na kožo posameznim poštnim predalom.«

Tamara Lah ima seveda več kot utemeljen razlog, da na vse pretege hvali Bobnarjevo in javno obračunava z njenimi nasprotniki. Njen mož Damjan Lah je bil državni sekretar takratne notranje ministrice Katarine Kresal, odgovoren za sporen najem prostorov NPU na Dimičevi ulici v lasti družbe Ram Invest, njen direktor je Igor Jurij Pogačar, poslovni prijatelj partnerja Kresalove Mira Senice.

Tožilstvo mu je očitalo, da se je kot generalni sekretar ministrstva (ta položaj je zasedal, preden je postal državni sekretar) vnaprej dogovoril s Pogačarjem o oddaji prostorov in ceni za kvadratni meter. Prostore so najeli v začetku 2010, računsko sodišče je avgusta 2011 izdalo negativno mnenje, KPK pa je ugotovila, da je pri najemu prišlo do korupcije, nato je odstopila Kresalova in pozneje je odstopil še Lah.

Damjan Lah

BOBO

Leta 2015 je bil Lah obsojen na pogojno zaporno kazen leto dni s preizkusno dobo petih let in štirimi leti prepovedi opravljanja javne službe. Toda kazen ni nikoli postala pravnomočna, saj se je vročitvi sodbe izogibal toliko časa, da je medtem kazenski pregon zastaral. Iskali so ga celo prek Interpola, na koncu je sodbo vendarle prevzel in se nanjo pravočasno pritožil.

V sodnem postopku je bila ena od prič Bobnarjeva, ki je hvalila njegovo kooperativnost in strokovnost. Zakonca Lah sta se poročila leta 2018, zadnja leta pa živita v vili z bazenom v Brezovici pri Gradinu v koprskem zaledju. Damjan Lah je leta 2019 postal direktor koprske Pošte, na tem položaju pa je še danes.