pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pogačnik: Vlada Mira Cerarja očitno zaustavlja privatizacijo

Deli na:
Pogačnik: Vlada Mira Cerarja očitno zaustavlja privatizacijo

Foto: Bobo

V SDS so razočarani nad predlogom strategije upravljanja državnih naložb s klasifikacijo, ki ga je v četrtek sprejela vlada. S predlogom klasifikacije naložb se ne le ustavlja privatizacijo slovenskih podjetij, temveč tudi njihov nadaljnji razvoj, je na današnji novinarski konferenci ocenil poslanec SDS Marko Pogačnik.

Poslanci SDS v predlogu strategije, ki je po njihovem mnenju pomanjkljivo napisana, pogrešajo "bistvene elemente, ki bi omogočali boljše upravljanje". "V strategiji manjka cilj, da bodo v prihodnosti prihodki iz upravljanja državnega premoženja višjih od odhodkov iz tega naslova," je izpostavil Pogačnik.

Koalicija se je s predlogom strategije in klasifikacije po njegovem mnenju izkazala kot jasen nasprotnik privatizacije. "Že zaradi zamude pri sprejemanju dokumentov in njihove vsebine ostaja veliko tveganje, da se bo slovenski bruto domači proizvod zmanjševal, število brezposelnih pa povečalo," je dodal Pogačnik.

Ocenil je, da je vlada med portfeljske naložbe uvrstila predvsem manjša podjetja oz. podjetja, ki so v težavah. "Prepričani smo, da bo te naložbe zelo težko prodati oz. da bodo kupnine zelo nizke," je dejal.

Prav tako se ne strinja s pogojem razpršenega lastništva pri nekaterih pomembnih naložbah. Na ta način bo vlada, kot je dejal, ohranila svojo moč pri upravljanju podjetij, z razpršenim lastništvom pa tudi ne moremo pričakovati, da bodo podjetja dobila strateške partnerje oz. kupca, ki bi omogočal nadaljnji razvoj.

Glede na klasifikacijo naložb v SDS ocenjujejo, da bo z njenim sprejemom ogrožena vzdržnost pokojninske blagajne v prihodnje. "Prav tako ni določeno, na kakšen način se bo iskalo kupce, ali bo prvotnega pomena maksimiranje cene ali ohranitev sedeža družbe v Sloveniji," je dejal Pogačnik.

Vlada je v četrtek soglasno potrdila strategijo upravljanja državnih naložb s klasifikacijo. Strategija upravljanja opredeljuje cilje upravljanja ter na podlagi kriterijev razvršča podjetja med strateške, pomembne in portfeljske naložbe. V državnem lastništvu je 91 naložb, od teh jih je strateških 24, pomembnih 21, ostale so portfeljske.

Izjava SDS:

Poslanec SDS mag. Marko Pogačnik je na novinarski konferenci spregovoril o predlogu strategije upravljanja kapitalskih naložb in predlogu klasifikacije kapitalskih naložb, kar je včeraj sprejela vlada Mira Cerarja. Med drugim je izrazil razočaranje nad obema dokumentoma in izpostavil, da se s takšno strategijo in vsebino klasifikacije država še dodatno zapira pred tujimi trgi in pravzaprav zaustavlja proces privatizacije.

»Globoko smo razočarani nad pripravljenima dokumentoma, tako strategijo kot klasifikacijo naložb. Prepričani smo, da vlada Mira Cerarja ni opravila svoje naloge. Glede na predlog klasifikacije naložb smo prepričani, da se zaustavlja privatizacija podjetij,« je povedal mag. Pogačnik in dodal, da se na ta način ne ustavlja le privatizacija slovenskih podjetij, temveč tudi njihov razvoj. »Iz klasifikacije naložb je razvidno, da  portfeljska podjetja v večini primerov predstavljajo manjše naložbe in podjetja, ki so v težavah. Prepričani smo, da se bo teh 46 portfeljskih naložb težko prodalo oziroma, da bodo kupnine zanje nizke,« je dejal mag. Pogačnik.

Glede strateških naložb pa je menil, da je težko razumeti dejstvo, da se je vlada Mira Cerarja odločila za razpršeno lastništvo. »S tem se jasno dokazuje, da namerava koalicija imeti še naprej vpliv in  moč v podjetjih, kajti s takšnim načinom bo država ohranila svojo moč in vlogo pri upravljanju in imenovanju vseh organov upravljanja posameznih gospodarskih naložb. Z razpršenim lastništvom ne moremo pričakovati, da bodo podjetja v postopku privatizacije pridobila strateške partnerje oz. kupca, ki bi omogočal nadaljnji razvoj podjetja, nove trge in nova znanja ter odpiranje novih delovnih mest,« je poudaril mag. Pogačnik.

O sami strategiji je še menil, da je napisana pomanjkljivo in da v njej manjkajo bistveni elementi, ki bi omogočali boljše upravljanje z državnim premoženjem. »Strategija in klasifikacija pomenita, da se bo stara pot nadaljevala in da bomo davkoplačevalci tudi v prihodnosti morali skrbeti za sanacijo podjetij,« je bil jasen poslanec SDS. Dodal je, da v strategiji manjka eden izmed ključnih ciljev, to pa je »da bi v prihodnosti prihodki iz upravljanja premoženja bili višji kot odhodki. Glede na predlog in glede na vsebino strategije, ocenjujemo,da se bo nadaljevalo tako kot je veljalo že do sedaj, torej da bodo odhodki bistveno višji kot prihodki.«

Po oceni mag. Pogačnika v obeh dokumentih manjka tudi podatek o stanju javnih financ in o zadolženosti Slovenije v tem trenutku ter ročnost odplačil dolgov. »Prav tako nismo zasledili niti ene številke glede obveznosti SDH po zakonu o žrtvah vojnega in povojnega nasilja in zakonu o denacionalizaciji,« je povedal poslanec SDS.


Na ministra za finance je mag. Pogačnik glede na to naslovil tudi javno vprašanje, ali bo, glede na predlagano klasifikacijo naložb, SDH sploh lahko zagotovil tekoča sredstva za poravnavo svojih obveznosti. »Ocenjujemo namreč, da obstaja povečano tveganje, da bo s sprejemom te klasifikacije in strategije ogrožena vzdržnost pokojninske blagajne v prihodnosti,« je dejal.

Nadalje je še povedal, da ni nikjer mogoče zaslediti strateških ciljev in načrtov za podjetja, ki so opredeljena kot strateška. »Nikjer ni odgovorov na vprašanja, kakšna bosta rast in razvoj teh podjetij, kakšna bo dividenda, dobiček, število zaposlenih in ali bodo ta podjetja imela v svojih ciljih tudi prevzemne tarče. Prav tako ni poglavij o prodaji naložb: kako se bo iskalo kupce, kakšni bodo cilji, ali se bo iskalo strateškega partnerja, ali bo cilj maksimiziranje cene, ali se bo želelo ohraniti sedež družbe v Sloveniji in število zaposlenih?« je nekaj od vprašanj, na katera v strategiji ni odgovorov, nanizal poslanec SDS. Vprašal se je tudi, kaj se bo zgodilo v primeru, ko bo neko podjetje poslalo prevzemno ponudbo? »Kaj pa se bo dogajalo s kupninami? Bodo namenjene za poplačilo dolga, razvoj podjetij, ki so opredeljena kot strateška, ali za poravnavo obveznosti, ki jih ima SDH?«je zanimalo mag. Pogačnika.

»Nismo zasledili niti, na kakšen način bodo podjetja upravljalja s svojimi hčerinskimi in povezanimi družbami,« je še povedal poslanec. Ob tem je bil mnenja, da glede na dosedanje delo vlade Mira Cerarja, strategija ni veliko presenečenje.


»Vlada je brez programa, sestavlja jo izrazito ideološka koalicija strank SMC,DeSUS in SD, ki so z obema dokumentoma sedaj jasno povedali, da so nasprotniki privatizacije in da se je privatizacija pod to vlado ustavila,« je bil jasen mag. Pogačnik.

»Zaradi zamude pri sprejemu strategije in klasifikacije obstaja tveganje, da se bo BDP zmanjševal, da se bo povečevalo število brezposelnih  in da bomo izgubili kredibilnost pri tujih investitorjih. S takšno vsebino klasifikacije in strategije pa se Slovenija še dodatno zapira pred tujimi trgi,« je ocenil poslanec SDS.


Poslanec SDS mag. Marko Pogačnik je nenazadnje povzel še izjavo vodje poslanske skupine Jožeta Tanka, da je z včeraj sprejetim dokumentom, vsak minister v vladi Mira Cerarja dobil svojo strateško naložbo. »Koalicijske sprege glede privatizacije so sedaj jasne in so zapisane v teh dokumentih. V SDS pa smo prepričani, da bo takšen način delovanja škodljiv tako za proračun kot tudi za  podjetja v slovenski državni lasti,« je še povedal poslanec SDS.

Tonski posnetek novinarske konference je dosegljiv na povezavi:http://www.sds.si/download/Pogacnik_strategija_upravljanja_premozenja_150515.mp3.