pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec trmasto vztraja, da mora Zavarovalnica Triglav ostati strateška naložba

Deli na:
Erjavec trmasto vztraja, da mora Zavarovalnica Triglav ostati strateška naložba

Foto: Primož Lavre

Predlog strategije upravljanja državnih naložb s klasifikacijo, ki jo je v četrtek sprejela vlada, je odmeval tudi včeraj. Medtem ko v koaliciji še vedno ostaja nekaj odprtih vprašanj, so do predloga kritični v opozicijskih strankah. Največ vprašanj še vedno odpira le začasna uvrstitev Zavarovalnice Triglav med strateške naložbe.

Vlada je v četrtek soglasno potrdila strategijo upravljanja državnih naložb s klasifikacijo. Ta opredeljuje cilje upravljanja ter na podlagi kriterijev razvršča podjetja med strateške, pomembne in portfeljske naložbe. Zavarovalnica Triglav je opredeljena kot strateška naložba, a le do povrnitve glasovalnih pravic države in Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki so po odločbi Agencije za trg vrednostnih papirjev zamrznjene.

V Zavarovalnici Triglav pravijo, da sta nadaljnji razvoj in rast skupine odvisna od podpore strateških ciljev skupine s strani lastnikov, ne pa od vrste oz. tipa lastniške strukture družbe same po sebi. Skupina je s svojo strategijo do leta 2017 svoje aktivnosti usmerila v krepitev položaja v regiji in razvoj skupine Triglav kot centra zavarovalništva v tem delu Evrope, so povedali.

Vendar pa v DeSUS skladno s stališčem predsednika Karla Erjavca vztrajajo, da mora Zavarovalnica Triglav ostati strateška naložba. Kot je pojasnil podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar, je predlog strategije, ki Zavarovalnico Triglav le začasno uvršča med strateške, sicer soglasno potrdila vlada, ne pa tudi koalicija.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je dan po potrditvi predloga strategije na seji vlade priznal, da je še nekaj odprtih vprašanj, ki terjajo odgovor ministrstva za finance. Strategija je sicer, kar zadeva SD, za zdaj usklajena. Obenem pa Han ne dvomi, da bodo v postopku v DZ še poskusi spreminjanja klasifikacije.

Na vprašanje, kako resno lahko zahteva stranke DeSUS, da je Zavarovalnica Triglav trajno strateška naložba, zaplete razmere v koaliciji, pa je Han odgovoril, da tisti, ki spremljajo politično sceno v Sloveniji, bolj kot on vedo, "kaj lahko naredi Karl Erjavec".

Do predloga strategije s klasifikacijo pa so kritični v opoziciji. V SDS so nad predlogom razočarani, saj po njihovem mnenju ne le ustavlja privatizacijo slovenskih podjetij, temveč tudi njihov nadaljnji razvoj, je na novinarski konferenci povedal poslanec SDS Marko Pogačnik.

Predlog tudi po mnenju poslanca NSi Jožefa Horvata predstavlja konec privatizacije. NSi ga bo poskušala spremeniti v parlamentarni obravnavi z vložitvijo dopolnil, saj, kot je dejal Horvat, dokument v taki obliki zanje ni sprejemljiv.

Vodja poslancev ZaAB Jani Möderndorfer ocenjuje, da v predlogu strategije primanjkuje strokovnih argumentov in je jasno, da gre za politične odločitve. Med drugim ga zanima, ali so se odločili, da je turizem strateškega pomena. Zavarovalnica Triglav pa je, kot meni, politično orodje Erjavca.

Da mora naložba v Zavarovalnico Triglav ostati del pokojninske blagajne, poudarjajo tudi v Zvezi društev upokojencev Slovenije. Njen podpredsednik Anton Donko je spomnil, da so tako že pred leti na referendumu odločili državljani.

Za vodjo oddelka analiz v družbi Alta Invest Saša Stanovnika je pozitivno, da bo strategija končno sprejeta. S tem se bo po njegovih pojasnilih končalo ugibanje, kaj bo uvrščeno med strateške naložbe in kaj med portfeljske. "Pozitivna je tudi načelna usmeritev, da je cilj višati donosnost kapitala družb v državni lasti, in sicer na devet odstotkov do leta 2020. To daje nekaj upanja," je dejal za STA.