Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Podobnik in Čuš gresta skupaj na volitve

Deli na:
Podobnik in Čuš gresta skupaj na volitve

Predsednik SLS Marjan Podobnik in predsednik stranke Zeleni Slovenije Andrej Čuš. - Foto: Bobo

Predsednika SLS in Zelenih Slovenije Marjan Podobnik in Andrej Čuš sta danes podpisala pismo o nameri za sodelovanje na evropskih in parlamentarnih volitvah. Podobnik je pojasnil, da bo vsaka od strank, s katerimi bodo na evropskih volitvah sodelovali, imela vsaj enega kandidata, najresnejši za nosilca liste pa je evropski poslanec Franc Bogovič.

Imen na kandidatni listi za majske volitve v Evropski parlament Podobnik in Čuš še nista razkrila, je pa Podobnik potrdil pogovore z nekdanjim predsednikom ustavnega sodišča Ernestom Petričem. Slednji je za spletni portal Siol.net pojasnil, da se za kandidaturo ni odločil, s čemer pa Podobnik v času novinarske konference še ni bil seznanjen.

"Naša prioriteta je oblikovanje liste, na kateri bo osem močnih imen, kjer bo vsak imel tolikšno dodano vrednost, da bomo zanesljivo imeli poslanca ali poslanko v Evropskem parlamentu," je dejal Podobnik. Zanesljivo bo vsaj en kandidat iz Čuševe stranke, prav tako iz Nove ljudske stranke, s katero so se že dogovorili za sodelovanje.

Tudi o nosilcu liste v SLS še niso odločali, vendar je najresnejši kandidat Bogovič, ki je na prejšnjih volitvah v Evropski parlament kandidiral na skupni listi SLS in NSi. Tudi slednjo je SLS povabila k sodelovanju na skupni listi, a Podobnik na to ne računa več, je pojasnil. Izvršilni odbor NSi bo glede svoje liste za evropske volitve razpravljal danes, iz te stranke pa je bilo že v minulih tednih slišati, da to pot navdušenja za sodelovanje z SLS ni čutiti.



Podobnik je pojasnil, da bodo v prihodnjih dneh imeli pogovore še z nekaterimi skupinami, tudi s stranko Dobra država, ki jo vodi nekdanji poslanec Bojan Dobovšek. Slednji je za STA pojasnil, da se ne pogovarjajo o skupnem nastopu na evropskih volitvah, pač pa v stranki z vsemi akterji razpravljajo o potrebnih spremembah v EU in o prihodnosti Slovenije.

Podobnik je sicer še povedal, da je današnji podpis pisma o nameri sodelovanja z Zelenimi Slovenije prvi korak dveh strank, ki imata do nekaterih istih vsebin, vsaj preko izpostavljenih posameznikov, trenutno precej različne poglede. "V izogib temu, da bi to lahko bila težava, želimo različne poglede uporabiti v korist. Zato gremo v krepitev sodelovanja postopno," je dejal Podobnik in s tem pojasnil, da ne gre za morebitno združevanje strank. Sodelovanje lahko po njegovih ocenah pomaga preseči tudi kakšno "relativno zahtevno, konfliktno situacijo".

Čuš je povedal, da imajo Zeleni Slovenije širok nabor evidentiranih kandidatov za evropske volitve, med katerimi je, kot je pojasnil za STA, tudi ekolog Gorazd Pretnar. Po Čuševem prepričanju bodo kandidati njihove stranke velika dodana vrednost na skupni listi ter bo posledica tega tudi večja prepoznavnost zelenega gibanja v državi. Če bo sodelovanje s SLS uspešno, česar se tudi nadeja, po njegovem mnenju tudi ne bo ovir za sodelovanje na parlamentarnih volitvah in na lokalnem nivoju.