sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Podjetnik Štrancar: Danilo Türk ne bo imel vstopa v moje podjetje!

Deli na:
Podjetnik Štrancar: Danilo Türk ne bo imel vstopa v moje podjetje!

Foto: Primož Lavre

»Sam pa politikov, ki žive in/ali mrtve delijo na prvo in drugorazredne, tolerirajo nezakonite posle svojih prijateljev, se sprenevedajo in gredo skrivalnice, ne morem sprejeti za svoje predstavnike… Če bo Danilo Türk zopet izvoljen, ne bo imel vstopa v moje podjetje, ko ga bom imel,« pravi uspešen slovenski podjetnik Aleš Štrancar.

V prihodnji številki Reporterja boste lahko brali zanimiv intervju s podjetnikom Alešem Štrancarjem, ki je hkrati tudi doktor znanosti in docent na biotehnični fakulteti Univerze v Ljubljani. Gre za zelo zanimivega sogovornika, ki svoja stališča utemeljuje na podlagi izkušenj v dveh različnih svetovih, poslovnem in akademskem, med katerima  pa po njegovem mnenju ni ločnice.

Štrancar je svojo poslovno pot sam gradil ob magistrskem in doktorskem študiju ter istočasnem vodenju podjetja BIA pred več kot dvajsetimi leti. Svoje znanje je nato učinkovito unovčil in iz tega razvil uspešno poslovanje na zelo specifičnem področju izdelovanja »inteligentnih filtrov« za čiščenje biozdravil.

Kot podjetnik, ki se je sam postavil na noge, ima na današnje stanje v Sloveniji zelo jasen pogled: »Slovenija je doživela svoj prvi šok leta 1945, takoj po vojni: takrat je nova oblast popolnoma uničila celotno podjetništvo. Teh zadnjih dvajset let pa je bilo nekaterim dovoljeno izčrpati in uničiti še tisto, kar je dobrega ostalo iz prejšnjega obdobja. In zato smo danes tam, kjer smo«.

Slovenija je še daleč od »odrešitve«, pravo katarzo mora po Štrancarjevih besedah šele doživeti: »Upati je le, da se bomo izognili najhujšemu in da ne bomo zapadli v kak novi balkanski kotel«, nam je dejal še Štrancar. Osnovna napaka v slovenski politično – gospodarski srenji je bila po njegovem mnenju storjena že pred 20 leti: »Morali bi izvesti lustracijo, takoj po osamosvojitvi, predvsem na finančnem in sodnem področju. 

Pa nismo, in to še danes drago plačujemo«. Zelo kritičen je bil nazadnje tudi do današnje politike: »Sprašujete me o predsedniških volitvah? Glejte, vsaka stvar ima svoje meje. Vsakdo mora spoštovati funkcijo, na katero je bil izvoljen, državljani pa svoje zakonito izvoljene predstavnike. Sam pa politikov, ki žive in/ali mrtve  delijo na prvo in drugorazredne, tolerirajo nezakonite posle svojih prijateljev, se sprenevedajo in gredo skrivalnice, ne morem sprejeti za svoje predstavnike.

Volivci pa imajo vedno prav, in očitno si v tem trenutku bolj želijo politikante, ki rožice sadijo, kot modre državnike, ki znajo narodu naliti čistega vina. Cena, ki jo bodo naši otroci in vnuki zato plačali, bo visoka. Vsekakor pa če bo g. Türk zopet izvoljen, ne bo imel vstopa v moje podjetje, ko ga bom imel.«

Intervju z Alešem Štrancarjem si lahko v celoti preberete v tiskani izdaji Reporterja, ki bo izšla v torek, 13. novembra.