900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Trojka prihaja - Slovenija je Evropi že pokazala, da ne zmore

Deli na:
Janša: Trojka prihaja - Slovenija je Evropi že pokazala, da ne zmore

"Dokler imamo parlamentarno demokracijo bomo imeli 'špetir'. Severna Koreja nima prepiranja, ima pa lakoto. Opozarjali smo, da bo 'virantovanje' imelo svojo ceno in zdaj je prišel račun. Za Slovenijo je nujno, da dobi nov volilni sistem," je prvak SDS Janez Janša na TV Slovenija izpostavil problem slovenske politike.

Slovenija bo za poplačilo treh milijard evrov dolgov, kolikor jih zapade v 2014, dobila na mednarodnih trgih. Vlada pa dela na tem, da po čim nižji obrestni meri, je na TV Slovenija dejal finančni minister Uroš Čufer. Ob tem dejal, da v Sloveniji ne bo trojke, da vlada ne bo več spreminjala davkov, prav tako pa v 2014 ne plač v javnem sektorju.

Čufer je v oddaji Tarča na TV Slovenija še ocenil, da slovenska podjetja zaradi nepremičninskega davka ne bodo propadla, Slovenija pa ima za poplačilo obveznosti na tekočem računu še več kot tri milijarde evrov, kar bi moralo zadostovati tudi za podporo bankam. Kot glavni razlog zakaj ne bi izkoristili kreditov iz sistema ESM, pa je dejal: "Zakaj bi nekomu prepustili vodenje države"?

Finančni minister je za reševanje razmer izpostavil dva ukrepa, ki jih je sprejela vlada in so jih poslali v Bruselj. Prvi je čiščenje bilanc, s katerim, bomo dobili dovoljenje za prenos terjatev na slabo banko, dokapitalizacijo bank in posledično njihovo normalno delovanje, drugi pa je zakon o razdolževanju podjetij in zakon o subvencijah. Ob tem je poudaril, da obstajajo zamiki pri sprejemanju teh zakonov.

Z njim se ni strinjal predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša, ki je dejal, da je Slovenija Evropi že pokazala, da ne zmore, zato je prepričan, da bo v Slovenijo prišla trojka. Prav tako se ni strinjal s tem, da se bo Slovenija lahko ugodno zadolžila. "Če kdo misli, da bomo denar za plačilo glavnice in obresti dobili na mednarodnih trgih po nizkih obrestnih merah, ne živi v tej državi", je dejal.

Glede političnih prepirov pa je dejal, da je treba spremeniti volilni sistem. Sedanji sistem omogoča, da v parlament pride več malih "strančic", ki izsiljujejo vsako koalicijo. Janša je ponovil, da v Sloveniji tranzicija ni uspela. Janša je še dejal, da bi slovenske politične stranke lahko do prihodnjega leta, do npr. volitev v evropski parlament, sklenile dogovor, da skupaj sprejmejo potrebne ukrepe, s katerimi bi se lahko izognili trojki.

Predsednik SD Igor Lukšič je prepričan, da je ključna stabilnost. Aktualne vlade, katera koli je že, ne smemo izpodbijati. S tem se ustvarja priložnost, da bomo zgradili pogoje na katerih bodo podjetniki lahko v miru načrtovali posel, je dejal.

Gospodarski minister Stanko Stepišnik medtem meni, da se stanje v Sloveniji izboljšuje. Ocenil je, da se meje odpirajo, dela bo več. Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič pa pravi, da je povpraševanje v upadu, kar pomeni, da bo dela manj. Poudaril je, da si trenutni standard plačujemo z zadolževanjem.