Revija Reporter
Slovenija

Počivalšek je od ponedeljka "malce jezen" zaradi padca vlade, sodeloval bi z levimi in desnimi

STA

31. jan. 2020 6:00

Deli na:

Minister Zdravko Počivalšek

Bobo

Uradnih pogovorov o oblikovanju morebitne nove koalicije po odstopu Marjana Šarca z mesta predsednika vlade še ni, med strankami pa že potekajo neformalni pogovori. Tako je predsednik SMC Zdravko Počivalšek v včerajšnji Tarči na TV Slovenija pojasnil, da se je v ponedeljek srečal z večino predsednikov strank, tudi s prvakom SDS Janezom Janšo.

Za sestanek se je Počivalšek dogovoril tudi s Šarcem. Je pa dejal, da je za Šarčevo ponudbo za sodelovanje LMŠ in SMC na volitvah izvedel prek televizije, v živo mu je ni ponudil. Kljub temu je poudaril, da "se je vseskozi zavzemal za to, da bi našli možnost za povezovanje znotraj liberalnega bloka". Dodal je, da je od ponedeljka "malce jezen", da jim kljub rekordnemu proračunu in ugodnim gospodarskim pogojem ni uspelo pripeljati te zgodbe do konca.

Pri oblikovanju bodočih koalicij se bo treba usklajevati predvsem okoli vsebine, je poudaril Počivalšek. "Strašenje z desnico ali levico je popolnoma preživeto. Jaz vlade delim na učinkovite in neučinkovite ali tiste, ki rešujejo probleme in tiste, ki jih ustvarjajo," je dejal. Zatrdil je, da so poslanci SMC enotni in bodo odločitve sprejemali skupaj. Želijo si priti do odgovora, ali so v stanju v tem sklicu formirati stabilno vlado, ki bo naslovila nekatere vsebine, ne politična vprašanja.

S tem se strinja tudi novopečena predsednica upokojenske stranke DeSUS Aleksandra Pivec, ki meni, da so preživeti časi, kdo s kom gre in kdo ne. "Slovenija si zasluži stabilno vlado s programskimi stališči, ki se ne bo dotikala ideoloških zadev," je dejala.

Pivčeva je v oddaji sicer pojasnila, da do uradnih pogovorov še ni prišlo. Prihaja do pogovorov med predsedniki strank, a jih Pivčeva razume kot tipanje terena in zbiranje informacij.

Predsednik SD Dejan Židan je poudaril, da je še pred padcem vlade poklical vse predsednike parlamentarnih strank. Pri tem se je slišal tudi z Janšo, predvsem zaradi volilne zakonodaje. Po padcu vlade je te pogovore prekinil, saj, tako Židan, ni želel dajati vtisa, da sestavlja koalicijo.

Tudi predsednik SNS Zmago Jelinčič se je zavzel za to, da stopijo skupaj, da rešijo državo.

Po Šarčevem odstopu se mnenja strank o tem, ali je bolje iti na predčasne volitve ali v oblikovanje nove koalicije razlikujejo. Večina jih je sicer v priprave na morebitne volitve že stopila, včeraj s sklepi organov strank tudi SD, DeSUS in SDS, ki je celo že potrdila kandidate za poslance.

Obenem pa so tudi oni pustili odprta vrata pogovorom o novi koaliciji.

Medtem je prvak NSi Matej Tonin včeraj tvitnil, da jih oblikovanje nove koalicije zato, da se rešuje poslanske mandate, ne zanima.