pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1689072487-dasgeghwff-24-1689072293032 Necenzurirano

Kaj bivši prvi mož Darsa pravi o sodelovanju z ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Pik je nekoliko bolj boleč od domačega sršena .. Odkrito.si

Invazija azijskih sršenov v Evropi

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pobudniki peticije za privatizacijo po podporo tudi v parlament

Deli na:
Pobudniki peticije za privatizacijo po podporo tudi v parlament

Foto: Twitter

Pobudniki peticije za privatizacijo in depolitizacijo slovenskega gospodarstva, ki so v enem tednu zbrali več kot 8500 podpisov, bodo te odslej zbirali tudi na Prešernovem trgu v Ljubljani. Peticijo bo v ponedeljek obravnaval odbor DZ za finance in monetarno politiko, pobudniki peticije pa so v četrtek vse parlamentarne stranke prosili za podporo.

Mark Boris Andrijanič iz Akademskega društva Pravnik je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal, da za peticijo stoji šest organizacij - Mladi za spremembe, Evropska Slovenija, Svetilnik, IBEX - mladi za svobodno prihodnost, Misli svobodno in Akademsko društvo Pravnik -, ki so se za peticijo odločili spontano, za njimi pa, kot je dejal, ne stoji nobena politična stranka.

Peticija za privatizacijo se je pred tednom dni postavila ob bok peticiji proti privatizaciji, ki jo je pred mesecem dni pripravil ekonomist Jože Mencinger. "Izjemen odziv nas je presenetil," je dejal Andrijanič. Peticiji so se po njegovih besedah pridružili številni državljani, ugledni podjetniki in ekonomisti, kot so Igor Akrapovič, Marjan Batagelj, Egon Zakrajšek, Janez Šušteršič, Žiga Turk, Igor Masten in Sašo Polanec.

Podpisniki peticije za privatizacijo menijo, da državno lastništvo preprečuje, da bi se hitreje otresli gospodarske krize. "Gre za zelo spontano iniciativo predvsem mladih ljudi, ki nas skrbi za državo," je dejal Andrijanič. S peticijo želijo pobudniki dati glas posameznikom, ki imajo dovolj izkoriščanja državnih podjetij in njihovih dokapitalizacij. Prepričan je, da bodo uspeli zbrati več podpisnikov kot pa nasprotniki privatizacije.

Ekonomist in raziskovalec pri Svetilniku Anže Burger pa je dejal, da je že dolgo časa prepričan, da je poleg neustreznega delovanja pravne države prav državno lastništvo eden od največjih zaviralcev razvoja v Sloveniji. "Privatizacija bo omogočila vzpostavitev normalnega gospodarstva, ki bo temeljilo na trgu in sposobnosti ljudi, ne pa na političnih povezavah," je dejal.

Od državnega lastništva imajo korist le politično-gospodarske elite, strategija upravljanja z državnim premoženjem pa ne bi smela biti izgovor za zaustavitev privatizacije, je dodal Burger.

Peticijo je podpisal tudi nekdanji državni sekretar na ministrstvu za finance Tomaž Štih, ki je dejal, da študije dokazujejo, da so državna podjetja manj dobičkonosna. Po njegovem mnenju ne drži, da Slovenija potrebuje strategijo in seznam podjetij, iz katerih se bo država umaknila, temveč bi morali premisliti, zakaj bi katero podjetje sploh obdržali v državni lasti. "Strategija bi morala predvidevati izstop iz lastništva večine podjetij," je poudaril.