bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Po zaslugi dr. Mateja Avblja tujci izvedeli za anomalije našega sodstva

Deli na:
Po zaslugi dr. Mateja Avblja tujci izvedeli za anomalije našega sodstva

Dr. Matej Avbelj - Foto: Primož Lavre

Na portalu verfassungsblog so bile mednarodni javnosti predstavljene anomalije slovenskega sodstva, med drugim primer rokade Gregorja Strojina (na sliki) in Tine Brecelj med pravosodnim ministrstvom in vrhovnim sodiščem.

Po zaslugi dr. Mateja Avblja prihajajo novice o deviacijah slovenskega sodstva tudi v mednarodne pravniške kroge. Tako je bil prejšnji mesec objavljen Avbljev članek na strani verfassungsblog (verfassung je po nemško ustava), ki velja za ugleden evropski portal s področja ustavnega in evropskega prava. V prispevku je strokovnjak opozoril na »nenavadni promet med sodstvom in izvršilno oblastjo«, ki jo v Sloveniji tradicionalno nadzira postkomunistična levica.

Tako je nekdanji vodja za odnose z javnostjo na vrhovnem sodišču Gregor Strojin (članek je brez imen, toda iz funkcij izhaja, za koga gre) lani prevzel politično funkcijo državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje. Na mestu državnega sekretarja je zamenjal Tino Brecelj, ta pa ga je zamenjala na mestu vodje za odnose z javnostjo vrhovnega sodišča. Omenimo še, česar Avbelj ni zapisal, da je bil Strojin nameščen na politično funkcijo kot kader stranke SD.

Nazaj k Brecljevi. Kot dodaja Avbelj, gre za ženo podpredsednika vrhovnega sodišča Miodraga Đorđevića. Ta je nedavno, poudarja pisec, naredil »pomembno« potezo z ovajanjem svojega kolega vrhovnega sodnika Jana Zobca etični komisiji pri sodnem svetu. Tega vodi nekdanja Đorđevićeva žena – vrhovna sodnica Nina Betetto!

Kljub temu je Betetto sprva zavrnila, da bi se izločila iz odločanja o Zobcu. Izločila se je šele, ko je (drug) postopek zoper tega vrhovnega sodnika sprožil še predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič. Vsa »krivda« Zobca je v tem, da javno kritizira zlorabe pri izvajanju sodniške samouprave ter pritiske na neodvisnost sodnikov znotraj sodstva.