Revija Reporter
Slovenija

Po tem, kar mu je naredil Erbežnik, minister Dikaučič o novem državnem sekretarju ne razmišlja

STA
1 944

6. avg. 2021 6:00

Deli na:

Novi pravosodni minister Marjan Dikaučič

Bobo

Potem ko je Anže Erbežnik z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje odstopil 19. julija, Ukom napoveduje, da bo vlada to gradivo predvidoma obravnavala na eni prihodnjih sej. Minister Marjan Dikaučič pa glede zamenjave oz. predloga za imenovanje novega državnega sekretarja trenutno ne razmišlja, so za STA navedli na ministrstvu.

Ministrstvo za pravosodje je dan po odstopu Erbežnika, torej 20. julija, o tem obvestilo generalni sekretariat vlade. Do zdaj se sicer vlada s tem še ni seznanila. Razlogi za to niso znani, bo pa vlada to gradivo predvidoma obravnavala na eni prihodnjih sej, o čemer bo javnost obveščena na ustaljen način, so za STA pojasnili v Uradu vlade za komuniciranje (Ukom).

Anže Erbežnik je sicer po odstopu pojasnil, da je to storil zaradi nezmožnosti strokovnega dela na način spoštovanja prava EU, vladavine prava in pravne države ter človekovih pravic. Ministrstvu je očital, da poskuša prikriti lastne napake iz neuspešnega postopka imenovanja evropskih delegiranih tožilcev.

Državnega sekretarja sicer po zakonu imenuje in razrešuje vlada na predlog ministra, ki vodi ministrstvo. Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje je tudi Zlatko Ratej.