nebo Dobra karma

Tedenski horoskop: povezava Sonca, Jupitra in Lune...

lidija bačič7 Svet24.si

FOTO: Lidija Bačić objavila vročo fotografijo ...

jansa otroci urska insta Reporter.si

Kdo pri Janševih skrbi za otroka, ko Urška ...

avtomobil, krško, stopnišče Svet24.si

FOTO: Voznica zapeljala vzvratno in pristala na ...

janez jansa pf1 Necenzurirano

Za Janševo vlado je najprej ekonomija, potem ...

jasna-kuljaj Odkrito.si

Kako premor oddaje Pri Črnem Petru komentira ...

tjasa hrovat steklasa Njena.si

Slovenska pevka izgubila mamo, zanosila in ...

Slovenija

Državni sekretar v Janševem kabinetu Bojan Pograjc ne želi razkriti, kaj je počel med osamosvojitveno vojno

Deli na:
Državni sekretar v Janševem kabinetu Bojan Pograjc ne želi razkriti, kaj je počel med osamosvojitveno vojno

Znano je, da je brigadir Bojan Pograjc dolgoletni prijatelj premierja Janeza Janše, skupaj tudi plezata po gorah. - Foto: SDS

Državni sekretar Bojan Pograjc ne želi razkriti, kaj je počel med osamosvojitveno vojno, status veterana si je pridobil kot državni sekretar na ministrstvu za obrambo.

Pred kratkim smo pisali, da si je državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Bojan Pograjc uredil veteranski status v času Bajukove vlade, ko je bil državni sekretar na ministrstvu za obrambo, ki ga je vodil Janez Janša. Zanj je zaprosil 13. septembra 2000, takratno ministrstvo za delo, družino in socialo pa mu je izkaznico vojnega veterana izdalo dvanajst dni pozneje.

»Državni sekretar mag. Bojan Pograjc ni zaprosil za status veterana vojne za Slovenijo pred letom 2000, ker po zakonu o vojnih veteranih (iz leta 1995) ni izpolnjeval pogojev. Ko je bil sprejet zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o vojnih veteranih (leta 1999),ki je razširil krog upravičencev, pa je zadostil pogojem na osnovi njegovega drugega odstavka 2. a člena,« so nam še pojasnili v kabinetu predsednika vlade.

Novelirani člen je status veterana dodelil tudi organizatorjem manevrske strukture narodne zaščite in osebam, ki so za to organizacijo opravljale naloge narodne zaščite, med katerimi je treba šteti tajno zbiranje, varovanje in hrambo orožja, streliva in vojaškega materiala, vojaških ali obrambnih dokumentov, ter izvajale obveščevalne in protiobveščevalne dejavnosti.

»Mag. Bojan Pograjc ni sodeloval v vojni za Slovenijo kot njen aktivni udeleženec. Tega kot pogoj za pridobitev statusa vojnega veterana zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o vojnih veteranih v svojem drugem odstavku 2. a člena ne zahteva,« so nam odgovorili v kabinetu predsednika vlade.

Kaj konkretno je državni sekretar Pograjc počel med osamosvojitveno vojno, nam ni hotel razkriti. »Mag. Bojan Pograjc ni sodeloval v vojni za Slovenijo kot njen aktivni udeleženec. Tega kot pogoj za pridobitev statusa vojnega veterana zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o vojnih veteranih v svojem drugem odstavku 2. a člena ne zahteva,« so nam odgovorili v kabinetu predsednika vlade.

Znano je, da je brigadir Bojan Pograjc dolgoletni prijatelj premierja Janeza Janše, skupaj tudi plezata po gorah. Pogosto ga je videti na strankarskih srečanjih, v času prve Janševe vlade pa je na ministrstvu za obrambo vodil razpisno komisijo, ki je odločala o nakupu oklepnikov Patria. Premier ga je želel videti na čelu načelnika generalštaba Slovenske vojske, a se je obrambni minister Matej Tonin raje odločil za brigadirja Roberta Glavaša.

Loading...