Revija Reporter
Slovenija

Po Erjavcu potop Desusa: Gantar na izhodu, Balažek ne bi bil predsednik, Podgorška ne marajo, v igro se spet vrača Krope

Igor Kršinar
11 6.385

24. mar. 2021 6:00 Osveženo: 7:17 / 24. 3. 2021

Deli na:

Karl Erjavec in Tomaž Gantar.

Bobo

Izvršilni odbor Desusa bo jutri odločal o sklicu izrednega kongresa, na katerem bodo volili novega predsednika stranke. Predvidoma naj bi bil kongres junija, do takrat bo stekel kandidacijski postopek.

Po odhodu Karla Erjavca, ki je zapustil tudi stranko, je njen vrh začasno prevzel podpredsednik Anton Balažek, ki naj bi bil naklonjen sedanji vladi. Toda kot je slišati, naj bi bil zainteresiran stranko voditi le največ tri mesece oziroma do kongresa, medtem ko ga predsedniška funkcija ne zanima.

Več interesa naj bi kazala podpredsednica Brigita Čokl, med možnimi kandidati pa se omenja tudi Srečko Felix Krope, ki se je za predsednika potegoval tudi na zadnjem kongresu, ko ga je premagal Erjavec. Krope je sicer član izvršilnega odbora, enako kot nekdanji zdravstveni minister Tomaž Gantar, ki naj bi jutri predvidoma izstopil iz stranke.

Kot je znano, je poleg Erjavca iz stranke izstopil tudi nekdanji poslanec Uroš Prikl, ki je prejšnji petek s skupino somišljenikov iz mariborskega odbora vstopil v SD Tanje Fajon. Podobno naj bi se domžalski odbor pridružil Stranki Alenke Bratušek.

Največ pozornosti je sicer deležen kmetijski minister Jože Podgoršek, ki velja tudi za favorita premierja Janeza Janše, toda v svetu stranke naj bi bil zelo nepriljubljen. Zlasti so mu zamerili, ker je nastopil na tiskovni konferenci predsednika vlade ob njeni obletnici, sicer ne kot predstavnik stranke, ampak kot minister, ki uživa podporo njene poslanske skupine.

S tem je sporočil, da mu je več do stolčka v vladi kot do stranke, ki je sicer odšla v opozicijo, on pa je še naprej minister. Čeprav bi ga lahko zaradi tega vrgli iz stranke, smo zvedeli, da se to ne bo zgodilo. Še več, imel bo celo možnost kandidirati za predsednika. Če bo izvoljen, bo zanimiv položaj, ko bo predsednik opozicijske stranke minister v vladi, iz katere je izstopila.

Podobno bo tudi zanimivo, ali bo stranka iz svojih vrst izključila poslanca Jurija Lepa, če bo izstopil iz poslanske skupine, ker se ne strinja s tem, da se poslanci za njegovih hrbtom dogovarjajo s predsednikom vlade, sam pa edini dosledno spoštuje sklepe stranke, da je v opoziciji. Kot smo zvedeli, v stranki upajo, da vendarle ne bo izstopil in da ga bodo pregovorili, da ostane.

Lep je sicer napovedal ustanovitev samostojne poslanske skupine skupaj še z nekaterimi poslanci, pri čemer pričakuje zlasti poslance SMC Igorja Zorčiča, Janjo Sluga, Branislava Rajića in morda (pozneje) še Matejo Udovč. Skoraj sočasno z izvršilnim odborom Desusa bo potekala tudi seja sveta SMC, na kateri bodo razpravljali o prenovi stranke pod vodstvom gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.