državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Po burnem četrtku mirnejši petek v DZ

Deli na:
Po burnem četrtku mirnejši petek v DZ

Foto: Primož Lavre

Po četrtkovem dogovoru parlamentarnih strank o preložitvi odločanja o vnosu fiskalnega pravila v ustavo in o predlogu zakona o Slovenskem državnem holdingu na september se v DZ obeta mirnejši petek. Poslance poleg razrešitve članov uprave Aukn čaka po vetu DS še vnovično odločanje o novelah zakonov o kmetijskih zemljiščih in o Loteriji Slovenije.

Vodje parlamentarnih strank so se namreč na četrtkovem sestanku dogovorili, da bo DZ o predlogu zakona o državnem holdingu in o vnosu fiskalnega pravila v slovensko zakonodajo znova razpravljal sredi septembra. Posebna delovna skupina, v katero bodo predstavnike imenovale vse stranke, bo do takrat skušala najti najustreznejše rešitve. S tem se je Slovenija izognila tudi morebitni vladni krizi, saj je premier Janez Janša dopuščal možnost, da bo na glasovanje o fiskalnem pravilu vezal zaupnico vladi.

Do septembra naj bi tako skušale stranke uskladiti tudi novo rešitev za sanacijo bančnih bilanc v obliki posebne agencije ali sklada. Reševanje slabih terjatev bank v okviru državnega holdinga je namreč pri socialnih partnerjih vzbudilo številne pomisleke in strahove.

Ob zaključku izredne seje, ki se je začela v torek, bodo morali poslanci danes najprej sprejeti sklep o umiku obeh točk z dnevnega reda, nato pa naj bi odločali o razrešitvi članov uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (Aukn) Marka Goloba in Danila Grašiča. Predlog za razrešitev je zaradi njune domnevne prekoračitve pooblastil ter nestrokovnega in nevestnega dela dala vlada.

DZ pa bo pred parlamentarnimi počitnicami na dodatni izredni seji vnovič odločal še o novelah zakonov o kmetijskih zemljiščih in o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, na kateri je državni svet v sredo izglasoval odložilni veto. Poslanci morajo noveli v drugo potrditi z vsaj 46 glasovi.