Revija Reporter
Slovenija

Pivčeva: Nezaupnica je bila skrbno zrežirana in vnaprej načrtovana

Reporter, STA

8. jul. 2020 6:01

Deli na:

Aleksandra Pivec

Primož Lavre

Pokrajinska organizacija DeSUS Ljubljana je včeraj izrekla nezaupnico predsednici stranke Aleksandri Pivec. Dali so še pobudo, da o nezaupnici odloča tudi svet stranke.

Pivčeva za odziv za STA ni bila dosegljiva, za TV Slovenija pa je v kratkem sporočilu zapisala, da je bila zadeva skrbno zrežirana in vnaprej načrtovana. Po informacijah televizije gre sicer za mnenje manjšine znotraj stranke, predlog nezaupnice pa da po navedbah njihovih virov nima možnosti za uspeh na svetu stranke. Še v tem mesecu naj bi se sicer po poročanju televizije sestal izvršni odbor stranke in razpravljal o tej temi.

O nezadovoljstvu med člani DeSUS se ugiba že nekaj časa, očitki pa se nanašajo zlasti na delovanje stranke v koaliciji. Pivčeva, ki se je na čelo stranke zavihtela na januarskem kongresu, na katerem je premagala Karla Erjavca, je očitke že večkrat zavrnila in poskušala pomiriti strasti. Napovedala je posvečanje programskim prioritetam in izpostavila zahteve DeSUS. Gre zlasti za zakon o demografskem skladu, zakon o dolgotrajni oskrbi in za ustanovitev urada za demografska vprašanja. Ta naj bi bil po prvotnih zahtevah Pivčeve ustanovljen že do konca junija.

Med drugim o vprašanjih, ki so povezana s projekti stranke do konca leta, je včeraj v prisotnosti Pivčeve razpravljala tudi poslanska skupina, je v izjavi v DZ pojasnil vodja poslanske skupine Franc Jurša. Minister za zdravje Tomaž Gantar je po njegovih navedbah napovedal, da bo poslanski skupini predvidoma prihodnji teden predstavil osnutek zakona o dolgotrajni oskrbi. Drugi projekti pa niso vezani le na DeSUS, ampak na celo koalicijo, je spomnil Jurša in dodal, da so ti malo težji in jih je pred jesenjo težko pričakovati.

Demografski sklad je po njegovem mnenju težava. Spomnil je, da so v DeSUS skoraj enak predlog, kot je zdaj izdelan, v preteklosti že zavrnili. "Tu bo treba vložiti še malo več energije in priti do takega predloga, ki bo sprejemljiv za vse koalicijske partnerje," je ugotavljal Jurša. Koalicija je sicer po srečanju na Brdu pri Kranju 10. junija sporočila, da je poenotena glede prenosa vsega državnega premoženja v demografski sklad.

Glede dogajanja v stranki pa je Jurša v izjavi, ki jo je včeraj v DZ dal še pred novico o nezadovoljstvu v pokrajinskem odboru Ljubljana, ugotavljal, da je v DeSUS vedno napeto. Po njegovem mnenju gre za posameznike, ki vedno z nečim niso zadovoljni. Ali so razlogi upravičeni ali ne, sam ni želel presojati, ocenil pa je, da se ne dogaja nič posebnega.