testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Cene Prevc, Martin Golob Njena.si

Je znani župnik povedal preveč - se bo Cene ...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pismo evropskim medijem: Leva opozicija "goji nerazumno ter neargumentirano averzijo" do Janše

Deli na:
Pismo evropskim medijem: Leva opozicija "goji nerazumno ter neargumentirano averzijo" do Janše

Protivladni protest v Ljubljani. - Foto: Bobo

Zbor za republiko, Katedrala svobode in Prebudimo Slovenijo so evropskim medijem poslali pismo, v katerem opozarjajo na določene neresnice o stanju na področju medijev pri nas. Hkrati pričakujejo in zahtevajo, da prenehajo z enostransko propagando in se o stanju v Sloveniji pred predsedovanjem informirajo od vseh nazorskih skupin v državi.

Omenjene nevladne organizacije, ki po njihovih navedbah združujejo intelektualce konservativne in liberalne usmeritve, v pismu evropskim medijem opozarjajo, da se vse od nastopa vlade pod vodstvom Janeza Janše v Sloveniji marca lani načrtno širijo vesti o vladnih pritiskih na medije in celo o njihovem podrejanju.

"To je izkrivljeno prikazovanje stanja v Sloveniji, saj zapisi o obračunavanju temeljijo na enostranskih ocenah, kjer se avtorji prispevkov sklicujejo skoraj izključno na ljudi, ki prihajajo iz vrst slovenske levice," so poudarili in dodali, da levica trenutno predstavlja opozicijo v DZ in "goji nerazumno ter neargumentirano averzijo do aktualnega slovenskega premiera".

Po njihovih navedbah je eden od glavnih očitkov, ki jih stalno ponavljajo domači in za njimi tuji kritiki Janševe vlade, da posega v medijsko krajino, obračunava z novinarji in s tem ustvarja ozračje strahu z namenom podreditve domnevno neodvisnih medijev. V omenjenih nevladnih organizacijah so prepričani, da gre pri tem v resnici za sprevračanje dejstev in za zakrivanje dejanskega namena tega početja.

Slovenski medijski prostor je zaradi kapitalskega in kadrovskega nasledstva iz prejšnjega režima izrazito neuravnotežen, saj velika večina medijev bolj ali manj odkrito podpira levo politično opcijo ter promovira ideje in vrednote, ki jih je mogoče šteti za levičarske, so zapisali. Navedli so, da so to pokazale vse raziskave, ki so bile opravljene na to temo, tudi zadnja študija Raziskava medijske krajine.



Ta je analizirala poročanje desetih največjih slovenskih spletnih portalov o nekaterih najbolj perečih in kontroverznih temah v letu 2020 in pokazala je izrazita nesorazmerja, saj je bilo velika večina obravnavanih medijev bodisi zmerno bodisi močno nagnjeni na levo. Dodajajo, da sta tudi dve mednarodni instituciji pokazali, da se je indeks demokratičnosti v času sedanje vlade kljub omejitvam, ki so posledica epidemije, občutno dvignil.

V javnosti se pogosto ustvarja tudi napačna predstava o tem, da so levo usmerjeni ustvarjalci deležni napadov. A po njihovem mnenju drži prav obratno, so zapisali in omenili napad na nekdanjega novinarja Večera Miro Petek ter grožnje in napade na novinarja TV Slovenija in dokumentarista Jožeta Možine.

Po njihovem mnenju gre pri negativnem poročanju določenih tujih medijev o slovenski vladi za izvoz konstruktov in celo odkritih laži, ki jih producirajo slovenski protagonisti. "Pranje lažnih novic, ki se nato vrnejo v državo iz tujine, ustvarja videz večje verodostojnosti. Tuji novinarski kolegi naše levice, ki imajo le malo vedenja o razmerah v Sloveniji, so tako pripravljeni nuditi podporo svojim lokalnim ideološkim somišljenikom," so dodali.

Tako od evropskih medijskih hiš, ki uživajo sloves demokratičnih in pluralnih standardov, kakor od evropskih politikov pričakujejo in zahtevajo, da "s svojo enostransko propagando prenehajo in da se o stanju v Sloveniji pred njenim predsedovanjem informirajo od vseh nazorskih skupin v državi, in ne le od tistih, ki zvesto nadaljujejo miselno in operativno kontinuiteto režima, od katerega se je Slovenija s plebiscitarno večino poslovila pred tridesetimi leti".