profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Peterle: Janša bo težko sestavil pomladno vlado

Deli na:
Peterle: Janša bo težko sestavil pomladno vlado

Foto: Primož Lavre

Če se druge stranke pomladi ne bodo profilirale z jasno identiteto, se lahko zgodi, da bo imel Janez Janša s SDS po volitvah stranko relativne večine, a bo težko sestavil vlado pomladne smeri, opozarja Lojze Peterle. Evropski poslanec in eden od ustanoviteljev NSi napoveduje ustanovitev Fokusa 2031, v pogovoru za današnje Delo pa je pojasnil, da ne gre za stranko, temveč "platformo demokrščanske opcije". Z odgovornim intelektualnim pristopom želijo razviti platformo, ki bo v odprtem pogovoru iskala rešitve za Slovenijo, pravi.

Okrepitev demokrščanske opcije je za obnovo slovenske pomladi nujna, meni Peterle. Opozarja, da nad pomladjo nima nihče "političnega monopola".

"Če se druge stranke pomladi ne bodo profilirale z jasno identiteto, se lahko zgodi, da bo imel Janez Janša s SDS po volitvah stranko relativne večine, a bo težko sestavil vlado pomladne smeri," je ocenil.

Pravi, da Janše ne šteje "ravno za krščanskega demokrata, vendar se SDS zaveda, da je krščanska demokracija njen pomladni zaveznik in da pomlad ne pomeni samo ene identitete."

Kot napoveduje, bodo v Fokusu 2031 razmišljali o zadevah, ki se bodo dogajale v naslednjih dveh desetletjih. "Prihodnji dve desetletji sta obdobje, na kateri mora biti naša generacija posebej pozorna," pravi.

"Z odgovornim intelektualnim pristopom želimo razviti platformo, ki bo v odprtem pogovoru iskala rešitve za Slovenijo," pravi. "Želimo odpreti prostor dialoga znotraj opcije, pa tudi za tiste, ki se jim zdi pogovor ali sodelovanje s to opcijo relevantno."

"Fokus 2031 bo prišel z jasnimi rešitvami. Pri tem bo v ospredje postavil vprašanje gospodarske rasti, brez katere ne moremo računati na široko socialo," poudarja Peterle. Želijo ponuditi dolgoročne rešitve, ki "ne bodo padale iz mandata v mandat".

"Seveda imamo ustanovitelji jasen demokrščanski DNK", pravi. Odprtost do drugih pa je del njegovega bistva, je poudaril. Sodelovali bodo člani strank kot posamezniki, ne kot delegati, pojasnjuje. "Politične stranke, zaradi mene tudi leve, pa bodo lahko rezultate našega dela tako ali drugače uporabile. Kaj od predlaganega bodo spravile v zakone, je njihova stvar."

Ustanovitev Fokusa 2031 bo 16. septembra, da takrat pa Peterle o imenih ustanoviteljev ne želi govoriti.

Peterle je že na novinarski konferenci 5. septembra dejal, da gibanje ne bo podrejeno nobeni stranki, želi pa pomagati pri konstituiranju močne demokrščanske opcije. Zagotovil je, da gibanje nima namena postati stranka, prav tako pa z njim ne nameravajo nastopiti na volitvah.