sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Peterle 25 let po plebiscitu: Duh osamosvojitvenih dejanj ostaja odličen navdih za nove izzive

Deli na:
Peterle 25 let po plebiscitu: Duh osamosvojitvenih dejanj ostaja odličen navdih za nove izzive

Foto: Bobo

Duh osamosvojitvenih dejanj ostaja odličen navdih za vse tisto, kar bi se moralo ob zahtevnih novih izzivih zgoditi v dobro vseh, je ob 25. obletnici plebiscita o samostojnosti za STA poudaril predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle. Spomnil je na pomen sporazuma o skupnem nastopu strank na plebiscitu, ki so ga podpisali 6. decembra 1990.

"Sporazum takratnih strank o plebiscitu pomeni enkratno, modro, pogumno in zgodovinsko politično dejanje, bistveno za sklepni del osamosvajanja," je opozoril. V isti luči vidi tudi odločitev Demosovega poslanskega kluba v Poljčah za plebiscit, kot tudi prvi postroj slovenske vojske v Kočevski Reki 17. decembra 1990.

"Vsa ta dejanja s plebiscitom in osamosvojitvijo, z zmago v vojni za Slovenijo, mednarodnim priznanjem in uvedbo lastnega denarja jemljem kot najodgovornejša dejanja slovenske politike v prid vseh državljank in državljanov Republike Slovenije," je navedel. Problemi države pa so se po njegovih besedah začeli, ko je politična oblast začela izgubljati smisel za skupno dobro.

"Od osamosvojitve naprej se nam ni treba podrejati centrom odločanja izven Slovenije, za Evropsko zvezo smo se odločili prostovoljno in plebiscitarno, s tem smo postali tudi soodgovorni za prihodnost Evropske zveze," je še dodal.

V sredo bo minilo četrt stoletja od plebiscita o samostojni Sloveniji. Na njem se je za osamosvojitev izreklo 88,5 odstotka vseh volilnih upravičencev. Zdajšnji evropski poslanec Peterle je bil predsednik prve slovenske vlade in sopodpisnik sporazuma o skupnem nastopu na plebiscitu v imenu Slovenskih krščanskih demokratov.