sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ob 26. obletnici plebiscita maša za domovino in osrednja slovesnost

Deli na:
Ob 26. obletnici plebiscita maša za domovino in osrednja slovesnost

Foto: Bobo

Na današnji dan pred 26 leti je v Sloveniji potekal plebiscit, na katerem se je skoraj 90 odstotkov vseh volilnih upravičencev odločilo za samostojno državo.

Rezultate so razglasili tri dni pozneje, tako da dan samostojnosti in enotnosti zaznamujemo v ponedeljek. Pred državnim praznikom bo danes v Cankarjevem domu v Ljubljani osrednja slovesnost.

Osrednja državna proslava v počastitev dneva samostojnosti in enotnosti bo danes potekala v Gallusovi dvorani, slavnostni govornik bo tokrat predsednik DS Mitja Bervar. Kot običajno, bo še pred tem v DZ potekala slavnostna seja, v ljubljanski stolnici pa maša za domovino, ki jo bo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Že sredi dneva bo premier Miro Cerar v družbi predsednika republike Boruta Pahorja in ministrice za obrambo Andreje Katič sprejel svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve ter civilnih žrtev in ranjenih v vojni za Slovenijo.



Plebiscit o samostojni Sloveniji je 23. decembra 1990 potekal na podlagi zakona o plebiscitu, ki je bil v začetku decembra sprejet v skupščini. Po sprejetju zakona so predstavniki strank podpisali sporazum o skupnem nastopu na plebiscitu.

Največja razhajanja med Demosom in opozicijo so bila glede kvoruma, a se je izkazalo, da so bila nesoglasja odveč. Na plebiscitu je namreč glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od katerih se jih je za osamosvojitev izreklo 95 odstotkov (ali 88,5 odstotka vseh). Predsednik Demosa Jože Pučnik je takrat izrekel znameniti stavek, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo.

Izide plebiscita so uradno razglasili čez tri dni, zato vsako leto 26. december zaznamujemo kot dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik in dela prost dan. Danes pa mineva tudi četrt stoletja od dneva, ko je skupščina razglasila slovensko ustavo, ki je prinesla osamosvojitev države tudi v pravnem pomenu.