pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Tekmovalci Njena.si

Sprememba v programu in razočaranje za ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pečena hobotnica za mariborski mestni vrh

Deli na:
Pečena hobotnica za mariborski mestni vrh

Foto: Bobo

Vesna V. Godina je danes v imenu Povezovalnega odbora za boljši Maribor mariborskemu podžupanu Milanu Miklu prenesla teze podpornikov Facebook skupine, ki zahtevajo takojšnji odstop župana Franca Kanglerja in razpustitev mestnega sveta. Mikl je ob tem ponovil, da bo Kangler odstopil v ponedeljek, na odločitev mestnih svetnikov pa da nima vpliva.

Ob napovedanem času minuto pred poldnevom je danes pred mariborsko mestno hišo prišlo nekaj predstavnikov Facebook skupine Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora, ki so občinski oblasti prinesli teze z zahtevami, na pladnju pa tudi še vročo pečeno hobotnico s krompirjem in zelenjavo.

Teze skupine je prenesla antropologinja Vesna V. Godina, ki jih je najprej prebrala pred mestno hišo zbranim novinarjem in še nekaterim drugim občanom in ob tem pojasnila, da teze prenaša kot izvoljena predstavnica Povezovalnega odbora za boljši Maribor, ki zastopa več kot 33.000 članov omenjene Facebook skupine. Njena navzočnost ob tem dogodku je sicer zmotila nekatere občane, ki so izpostavili, da je ni bilo videti na protestnih shodih. Pojasnila je, da je imela v času protestov razpisana predavanja.

Poleg zahteve po takojšnjem odstopu Kanglerja in (samo)razpustitvi mestnega sveta podporniki omenjene Facebook skupine, ki je bila pobudnica dosedanjih protestnih shodov v Mariboru, zahtevajo še, da se Kangler odpove mandatu državnega svetnika, zahtevajo takojšnjo izključitev vseh radarjev do dokončne odločitve pristojnih organov o ničnosti pogodbe, peta zahteva pa se nanaša na vse zaposlitve in prezaposlitve v javnih podjetjih in občinski upravi Mestne občine Maribor od 1. decembra 2012, ki se morajo, tako najava zahteva, razveljaviti.

Zahteve so pripravili, kot je prebrala Godinova, "v skladu z jasno izraženo voljo občank in občanov Maribora na številnih protestih in drugje" in v skladu z javnim glasovanjem o predstavljenih zahtevah.

V mariborski mestni organizaciji SD pa so novo sistemizacijo delovnih mest v občini ocenili kot kadrovske posege pred odstopom župana in celo kot "politično čistko med zaposlenimi na mariborski mestni upravi". Zato pristojne institucije pozivajo, naj preučijo kadrovske odločitve župana od najave do dokončnega odstopa.



"S tem želimo tudi danes, tri delovne dni pred napovedanim koncem mandata župana Kanglerja, zavarovati zaposlene, novi mestni oblasti, izbrani na volitvah, pa omogočiti, da racionalizacijo mestne uprave izpelje na strokovnih in ne političnih merilih," so zapisali v sporočilu za javnost.

Podžupan Mikl, do katerega so lahko novinarske ekipe in spremljajoči predstavniki Facebook skupine prišli ob navzočnosti varnostnikov, je posredovano sprejel in povedal, da bo o tem danes seznanil mestne svetnike. Glede župana Kanglerja je poudaril, da bo odstopil v skladu z napovedjo v ponedeljek, 31. decembra, ko bo podal pisno izjavo. Do takrat se ne pojavlja na dogodkih, je dejal Mikl.

Glede mestnega sveta pa je Mikl dejal, da imajo svetniki odločitev glede svoje razpustitve v svojih rokah. Povedal je še, da so mestnim svetnikom že bila posredovana vabila za novo sejo mestnega sveta, ki bo 7. januarja, prvo branje novega proračuna pa naj bi bilo konec januarja.

Glede časopisa, ki so ga Mariborčani dobili v ponedeljek o izvedenih projektih, pa je Mikl novinarjem dejal, da je bil pri marsikomu pozitivno sprejet, saj da veliko ljudi ni vedelo, koliko projektov so zaključili, in da časopis ni financirala mestna občina.

Vesna V. Godina je dodala še osebno mnenje, da bi se vodstvo mestne občine moralo zavedati, da mora za dogajanje v Mariboru prevzeti odgovornost. "Vi lahko izpostavljate, da ste legalna oblast, je pa vprašanje, če ste legitimna," je Miklu povedala Godina. Sicer pa je dejala še, da člani omenjene Facebook skupine razpravljajo tudi že o novem shodu, ki bo predvidoma v prvi polovici januarja.