pes-luna-drevo-zajem-slike Svet24.si

Video: Pogrešanega psa našli na nenavadnem mestu

alkohol Svet24.si

Indijec z 2,9 promila alkohola v krvi razgrajal v ...

tonin vrtovec cigler kralj nsi Necenzurirano

Logar prihaja, da uniči NSi #komentar

jansa logar pl Reporter.si

Ali Logar zapušča SDS zaradi Janše ali zaradi ...

tadej pogacar 23 pm Ekipa24.si

Tadej Pogačar v glasbene vode???? S to objavo ...

uvodna Odkrito.si

Pet znamenj, ki seksajo na prvem zmenku!

doncic 23 pm Ekipa24.si

Pravica skazica!! Luka Dončić naknadno le ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pečečnik umaknil ponudbo

Deli na:

Podjetnik Joc Pečečnik je umaknil svojo ponudbo za rešitev Mure. Odgovora predstavnikov države danes ni dobil, tudi Slovenska odškodninska družba (Sod) ga ni obvestila, da bo o predlogu odločala šele v ponedeljek. "Očitno to ni prava tema," pravi in dodaja, da je minister za gospodarstvo v četrtek narobe interpretiral številke iz predloga.

Podjetnik Joc Pečečnik je umaknil svojo ponudbo za rešitev Mure. Odgovora predstavnikov države danes ni dobil, tudi Slovenska odškodninska družba (Sod) ga ni obvestila, da bo o predlogu odločala šele v ponedeljek. "Očitno to ni prava tema," pravi in dodaja, da je minister za gospodarstvo v četrtek narobe interpretiral številke iz predloga.

"Ponudbo sem umaknil," je za STA povedal Pečečnik, ki je odgovor predstavnikov države na njegov predlog preoblikovanja murskosoboške Mure pričakoval danes. Dodal je, da je "užaloščen in hkrati jezen", kako so se na njegov predlog odzvali slovenski mediji.

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je v četrtek na novinarski konferenci po seji vlade narobe interpretiral številke iz predloga, pravi Pečečnik. Po njegovih besedah bi država vložila 20 milijonov evrov - okoli 10 milijonov evrov v poslovne prostore v Ljubljani, 3,5 milijona evrov za zaloge stare Mure (katerih knjižna vrednost je po Pečečnikovih besedah sedem milijonov evrov) in 6,5 milijona evrov za najem ali odkup prostorov v Murski Soboti - v družbo, kjer bi bila nato 100-odstotni lastnik.

Po Pečečnikovem predlogu bi, kot je znano, najprej ustanovili Muro Outlet, v katero bi država oz. Sod in Pečečnikovo podjetje GSA vložila po 10 milijonov evrov (država sredstva, GSA omenjeno nepremičnino v Ljubljani), država bi nato odkupila nepremičnino od GSA in postala 100-odstotni lastnik Mure Outlet, GSA pa bi teh 10 milijonov vložil v novo Muro, ki bi jo ustanovil Pečečnik.

Nova Mura bi dobila še omenjenih 6,5 milijona evrov od oddaje ali prodaje nepremičnin v Murski Soboti in 3,5 milijona evrov od odprodaje zalog, najela še 12 milijonov evrov kredita za odpravnine delavcem in tekoče poslovanje, dobila 12,4 milijona evrov od prodaje in vnovičnega najema nepremičnin (za 20 let) v Murski Soboti, za 1300 delovnih mest pa da bi dobila še 5,2 milijona evrov subvencij za nove zaposlitve (sredstev evropskih strukturnih skladov).

Nova Mura bi nato 16 milijonov evrov porabila za nakup nepremičnin, zalog, strojev in blagovnih znamk od stare Mure, za 12 milijonov bi bilo nujnih stroškov - med drugim reorganizacijo proizvodnje, nabavo materiala ter odpravnine odpuščenim delavcem. Kot pravi Pečečnik, je državno poroštvo za omenjeno 12-milijonsko posojilo zahteval, ker bi od države prevzeli odplačevanje odpravnin.

"Na vladi je bilo glede predloga izraženih precej pomislekov," je v četrtek dejal Lahovnik. Gre za vsaj tri probleme, je dodal, pri čemer je najpomembnejši ta, da je "tveganje, ki ga prevzema Sod precej nesorazmerno v primerjavi z vložkom zasebnega investitorja".

Lahovnik je kot potreben vložek države po Pečečnikovem predlogu ocenil za 37 milijonov evrov, in sicer 10 milijonov neposrednega vložka, 10 milijonov za nakup Pečečnikove nepremičnine v Ljubljani, 12 milijonov morebitnih poroštev in okoli pet milijonov evrov za subvencije za nove zaposlitve (pri čemer je dodal, da so te subvencije "nesporne").

Drugi problem, ki so da izpostavili na seji vlade, je bil glede Pečečnikove zahteve, da bi država Muri jamčila šivanje vseh uniform. S tem bi po ministrovih besedah kršili zakona o javnih naročilih in o preprečevanju omejevanja konkurence.

Tretji problem bi bilo poroštvo, saj bi po Lahovnikovih besedah lahko pomenilo nedovoljeno državno pomoč oz. kršenje pravil enotnega evropskega trga.

Lahovnik je poudaril, da je naloga Soda in tudi ministrstva, da skuša najti zasebnega investitorja, pri čemer da je osnovna predpostavka, da ta investitor zagotovi svež kapital, država pa nato novo Muro podpre z vsemi instrumenti, ki jih ima na voljo.