Revija Reporter
Slovenija

Pater Gregor Kos: Plečnik je nakazal vračanje h Kristusu

Ivan Puc

22. dec. 2017 12:00

Deli na:

V začetku oktobra je župnija Ljubljana Šiška praznovala 90-letnico. Leta 1927 je bila Plečnikova celostna umetnina, cerkev sv. Frančiška Asiškega, posvečena in nato ustanovljena šišenska župnija. Tudi o njenem notranjem življenju nam je pred božičnimi prazniki govoril župnik pater Gregor Kos.

»Če si ne upamo nič ponuditi in pokazati, si bodo ljudje res upravičeni mislili, da smo nepotrebni. Ne skrivajmo bogastva vere, vrednot in duhovnosti, ki jo cerkev vendar nosi v sebi, čeprav ga ljudje vedno ne prepoznajo,« nas opogumlja pater Gregor.

Spremljevalec brat Masej je svetega Frančiška vprašal: Zakaj ves svet drvi za teboj, Frančišek? Zakaj ste šli vi za njim?

Nisem le župnik v Šiški, ampak sem tu tudi odraščal. Od malega naprej se ne vzgajam le v družini, ampak tudi v šišenski župnijski skupnosti, kjer so delovali in še delujejo Frančiškovi bratje. Iz prve roke sem doživljal Frančiškovo karizmo, kot jo živimo danes v Ljubljani in Sloveniji po 800 letih. Dva strica sta bila duhovnika, prvi je bil škofijski duhovnik, drugi frančiškan. Moj oče prihaja iz Nove Štifte pri Ribnici, kjer za romarsko središče skrbe bratje frančiškani.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Kos spregovori o obiskovalcih Plečnikove cerkve in kako se zanimajo za arhitektovo dediščino; meni, da v novejših cerkvah skrivnostnosti in svetosti prostora ne moremo nobčutiti tako kot denimo v gotskih katedralah ali pri Plečniku; opozarja, da zvonenja ne morejo več zmanjšati in predvideva, da bodo ljudje zaradi bližnje džamije želeli, da ga vklopijo; pove, kaj lahko bolj neposredno pove nadškofu Zoretu.