vesolje ženska Dobra karma

Opozorilo iz horoskopa za te dni: bodite pozorni ...

4_tanja žagar Svet24.si

Tanja Žagar o pokojni mami

tanja fajon pl1 Reporter.si

Išče se novi mandatar: SD namerava vložiti ...

borut turk Svet24.si

Šestkrat je zabodel partnerko Romano, krivde za ...

Matej Tonin Necenzurirano

Tonin v opoziciji govoril eno, zdaj kot minister ...

paris-hilton, this-is-paris, dokumentarec Odkrito.si

Paris Hilton zaključila 20 let pretvarjanja

peter prevc bobo2 Njena.si

Peter Prevc na rojstni dan pokazal sinovo ...

Slovenija

Pahorjev objem s hudičem

Deli na:

Gregor Golobič skuša prevzeti donosno slovensko energetiko, Pahorju pa se zaradi služenja gospodarskim apetitom Golobiča lahko uprejo v lastni stranki.

Gregor Golobič skuša prevzeti donosno slovensko energetiko, Pahorju pa se zaradi služenja gospodarskim apetitom Golobiča lahko uprejo v lastni stranki.

Odločitev vlade, da po volji Darje Radić, ministrice za gospodarstvo iz Zares, zamenja nadzorna sveta Holdinga slovenskih elektrarn in Pošte Slovenije, je povod za širši spor med delom SD in Zares. Vodja slednjega, Gregor Golobič, skuša ob padanju stranke na politično obrobje politično prevzeti slovensko energetiko in glavne družbe v državni lasti.

Predsednik Zares Gregor Golobič se je pred nekaj meseci znebil ovire na ministrstvu za gospodarstvo, imenovane Matej Lahovnik. Ta je gospodarski resor prevzel v kvoti Zares, vendar nikoli ni bil pripravljen zvesto izpolnjevati želje Golobiča. To se je pokazalo že lansko pomlad ob razkritju Golobičeve laži v zvezi s prikrivanjem lastniškega deleža v nizozemski družbi Ultra Sum, ki je bila 70-odstotna lastnica Ultre iz Zagorja.

Tedaj je celotno vodstvo Zares (Bogdan Biščak, Pavel Gantar, Irma Pavlinič Krebs, Franci Kek …) sramotno podprlo Golobiča, minister za gospodarstvo Lahovnik pa se je tej nizkotni zaušnici politični kulturi izognil. Lahovnik je bil očitno zadnji branik pred Golobičevimi gospodarskimi apetiti, ki so se z imenovanjem nove ministrice Darje Radić, prave vojščakinje Zares, začeli pospešeno uresničevati.

Kopačev naskok na Rotnika
Janez Kopač, eden Golobičevih najzvestejših mož še iz časa LDS, na ministrstvu za gospodarstvo zaseda položaj generalnega direktorja direktorata za energijo. Izvedeli smo, da ga je na to mesto Lahovniku dobesedno vsilil Golobič. Kopač je Lahovnika le nekaj dni po njegovem odhodu v pismu premierju Borutu Pahorju obtožil za »slabo vodenje projekta TEŠ 6«. V pismu je navedel, da je za zamude in stalne spremembe projekta gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj kriv predvsem investitor, torej TEŠ na čelu z direktorjem Urošem Rotnikom.

Kopač je v zapisu, objavljenem na spletnih straneh vlade, Rotniku očital celo zavajanje v zvezi z izvedbo načrta, zaradi zamud in neracionalnega vodenja naj bi se investicija podražila za najmanj 150 milijonov evrov. Glede na to, da je TEŠ 6 trenutno daleč največja državna investicija, težka 1,2 milijarde evrov, je postalo povsem jasno, da imajo pri Zares pripravljen scenarij, kako Rotnika zamenjati s svojim človekom in s tem poskrbeti za molzenje tako TEŠ kot tudi naložbe v šesti blok. Nekateri poznavalci slovenske energetike so celo še bolj črnogledi in menijo, da skušajo pri Zares celo blokirati gradnjo šestega bloka TEŠ.

VEČ V TISKANI IZDAJI
Loading...