Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor: Žal mi je, da Lahovnik odhaja

Deli na:

Predsednik vlade Borut Pahor je danes izrazil obžalovanje zaradi nepreklicnega odstopa ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika. Kot je povedal na novinarski konferenci po seji vlade, mu je žal, da Lahovnik zapušča položaj ministra. Z Lahovnikovim odstopom je že seznanil državni zbor.

Predsednik vlade Borut Pahor je danes izrazil obžalovanje zaradi nepreklicnega odstopa ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika. Kot je povedal na novinarski konferenci po seji vlade, mu je žal, da Lahovnik zapušča položaj ministra. Z Lahovnikovim odstopom je že seznanil državni zbor.

Lahovnik je premiera Pahorja danes zjutraj obvestil, da nepreklicno odstopa s tega položaja in Pahor je sprejel na znanje njegove razloge za takšno odločitev. Predsednik vlade upa, da bo DZ njegovo obvestilo o Lahovnikovem odstopu sprejel čimprej. Po obravnavi v DZ bo Pahor, kot je pojasnil, dolžan v 10 dneh predlagati novega kandidata ali kandidatko ali imenovati nekoga, ki bo do imenovanja vršil dolžnosti ministra za gospodarstvo.

"Pri sestavljanju vlade je bila moja velika želja, da Lahovnik sodeluje v vladi. Sodelovala sva zgledno, nikoli, kot tudi sicer z drugimi ministri, brez sem in tja kakšnih različnih pogledov na vprašanja, ki so potrebovala rešitev, a vedno z veliko pripravljenostjo, da rešitev najdemo," je zatrdil Pahor.

Po Pahorjevih besedah je bil Lahovnik njegova desna roka pri gospodarskih zadevah, delo pa je opravljal vestno in predano. "Žal mi je, da zapušča ta položaj, a moram razmišljati naprej," je dejal in dodal, da že razmišlja o novem kandidatu. O tem je že opravil kratko razpravo s predsednico in predsedniki koalicijskih strank ter se dogovoril o nadaljnjem ukrepanju.

Razloge za odstop s položaja ministra za gospodarstvo je pojasnil tudi Lahovnik. Kot je dejal, je pred časom na Pahorja naslovil pismo o problemu, ki ga vidi in se nanaša na integriteto dela posameznih članov vlade. Še isti dan je Lahovnik tudi izstopil iz stranke Zares.


Po Lahovnikovih besedah je korektno, da ob izstopu iz koalicijske stranke ponudi tudi odstop s položaja ministra. Premier Pahor sprva njegovega odstopa ni sprejel, a se je "kasneje izkazalo, da gre vendarle za koalicijsko vlado in da so tudi očitno želja in pričakovanja Zares drugačna v koaliciji. Kot je dejal Lahovnik, so se izpostavila nekatera vprašanja v zvezi z utemeljenostjo njegovega nadaljnjega dela v vladi, o tem naj bi odločali celo organi političnih strank.

"Moj namen ni bil kakorkoli ovirati delo koalicije ali vlade ali celo povzročiti, da bi se koalicija ukvarjala sama s sabo, temveč opozoriti na problem, ki je po mojem mnenju pomemben za dolgoročni razvoj Slovenije," je zatrdil Lahovnik.

"Ker je obstajala velika verjetnost, da se bo očitno na nek način ukvarjanje koalicije z mojo ministrsko funkcijo nadaljevalo, vključno s presojanjem različnih organov stranke, sem ocenil, sploh glede na čas, ki je takšen, da mora biti delo vlade osredotočeno na ključne probleme, da je smiselno, da sam potegnem potezo, zato sem danes podal nepreklicno odstopno izjavo," je še pojasnil. Lahovnik in Pahor sta se na to temo sestala pred današnjo sejo vlade.

Kot je še poudaril Lahovnik, je s premierom Pahorjem vedno dobro in korektno sodeloval. "Moj način dela je bil takšen, da sem odkrito povedal svoje mnenje, včasih celo javno delil z javnostjo odkrito različna stališča in je predsednik to vedno toleriral," je pojasnil Lahovnik in dodal, da je Pahor s tega vidika "verjetno najbolj prijazen in tudi korekten, toleranten šef, kar sem jih imel in kar jih bom imel".