Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor za sodnika na Sodišču EU predlagal Marka Ilešiča

Deli na:
Pahor za sodnika na Sodišču EU predlagal Marka Ilešiča

Marko Ilešič

Predsednik republike Borut Pahor je danes v državni zbor posredoval predlog za izvolitev Marka Ilešiča za kandidata za sodnika na Sodišču Evropske unije v Luksemburgu. Ilešič je bil že doslej sodnik na tem sodišču. Javnosti se bo predstavil v ponedeljek opoldne, so sporočili iz predsednikovega urada.

Kot so utemeljili, se je predsednik Pahor po presoji kandidatur, pridobljenih mnenjih in opravljenih posvetovanjih z vodji vseh poslanskih skupin državnega zbora odločil, da za kandidata za omenjeno mesto državnemu zboru predlaga Ilešiča, "uglednega dolgoletnega sodnika Sodišča EU in večkratnega predsednika senatov tega sodišča".

Zdaj bo na vrsti državni zbor, kjer bo moral kandidat na tajnem glasovanju prejeti podporo večine vseh poslancev, torej najmanj 46. Če mu bo to uspelo, pa ga čaka še preizkus pred t. i. odborom 255, ki presoja primernost kandidatov za opravljanje funkcij na Sodišču EU. Glede na to, da Ilešič slovenske barve zastopa že od vstopa Slovenije v povezavo leta 2004, ne bi smel imeti večjih težav.

Postopek imenovanja Ilešiča sicer traja že skoraj eno leto. Razpis za položaj je bil objavljen 26. junija lani. Ilešič je bil eden od sedmih kandidatov, ki so se prijavili.

Sodni svet je njegovo kandidaturo kot najprimernejšo podprl že novembra lani. Kot so tedaj zapisali v obrazložitvi, je "eden najuglednejših pravnih strokovnjakov, ki je bil in je še vpet tako v širše mednarodno kot domače pravniško okolje, z bogatimi akademskimi (tudi vodstvenimi) izkušnjami in dolgoletnim sodelovanjem pri oblikovanju odgovorov na različna zahtevna pravna vprašanja z vidika teorije in prakse".