pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor varčuje: z odpovedjo brunarici prihranek nekaj tisoč evrov letno

Deli na:
Pahor varčuje: z odpovedjo brunarici prihranek nekaj tisoč evrov letno

Foto: Primož Lavre

S tem ko se je predsednik republike Borut Pahor odrekel uporabi brunarice na Brdu, naj bi v uradu predsednika samo pri rednih stroških prihranili letno nekaj tisoč evrov. Generalni sekretariat vlade bo sledil Pahorjevemu predlogu in tudi sam predlagal, da se za upravljavca brunarice določi JGZ Brdo, so pojasnili v uradu za komuniciranje.

Med Javnim gospodarskim zavodom (JGZ) Brdo in uradom predsednika republike je bila namreč sklenjena pogodba o izvajanju protokolarnih, reprezentančnih in drugih storitev, kamor sodijo tudi naloge v zvezi z vzdrževanjem brunarice.

Samo stroški porabe vode, elektrike in vzdrževanja okolice po tej pogodbi so lani znašali skoraj 3387 evrov. V predhodnih letih pa so bili višji. Leta 2009 so znašali skoraj 6875 evrov, leta 2010 slabih 7634 evrov, leta 2011 pa skoraj 6149 evrov, so za STA navedli v uradu vlade za komuniciranje.

S podatkom o ostalih stroških ne razpolagajo, te podatke ima kot upravljavec urad predsednika republike, od kjer STA pojasnila še čaka. Generalna sekretarka v uradu predsednika Nataša Kovač pa je po poročanju POP TV ocenila, da bodo samo pri rednih stroških prihranili med 5000 in 10.000 evrov letno. Pojasnila je še, da so v času prejšnjega predsednika republike v brunarico vložili 150.000 evrov. Ker bi morali vložiti še nekaj denarja, pa se je brunarici sedanji predsednik raje odrekel.

Kot so potrdili v uradu vlade za komuniciranje, je generalni sekretariat vlade v sredo prejel pobudo urada predsednika republike za prenos upravljanja brunarice. Ob tem so navedli, da je gradivo v pripravi in bo obravnavano na delovnih telesih vlade oz. seji vlade v najkrajšem možnem času, glede na določila poslovnika vlade.

Generalni sekretariat vlade bo predlagal, da se za upravljavca brunarice določi JGZ Brdo, ker gre za protokolaren objekt v sklopu kompleksa Gradu Brdo, ki je že v upravljanju JGZ Brdo. Slednji je bil tudi ustanovljen predvsem z namenom upravljanja s protokolarnimi objekti ter za izvajanje protokolarnih storitev za potrebe državnih organov.

Predsednik republike bo v smislu protokolarnih objektov lahko uporabljal vse objekte, ki so v upravljanju JGZ Brdo oz. so namenjeni protokolarnim in drugim dogodkom, vključno z brunarico. A bo to kot protokolarni objekt lahko po novem uporabljalo večje število uporabnikov in ne zgolj predsednik republike, so še pojasnili v uradu vlade za komuniciranje.