pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor ob dnevu Slovenske vojske: Slovenija je ena najbolj varnih držav na svetu

Deli na:
Pahor ob dnevu Slovenske vojske: Slovenija je ena najbolj varnih držav na svetu

Foto: Bobo

Predsednik republike Borut Pahor je na slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske izpostavil čvrsto privrženost države mirnemu reševanju sporov in krepitvi mednarodnega miru in varnosti. Ocenjuje, da smo ena najbolj varnih držav na svetu. "Tako naj tudi ostane," je dejal. Tudi obrambna ministrica Andreja Katič si bo prizadevala ohranitev ravni varnosti.

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Pahor je kot slavnostni govornik na letališču Rakičan pri Murski Soboti uvodoma izpostavil, da je Slovenija miroljubna država, njena politika pa politika miru in prijateljstva. V skoraj četrt stoletja samostojnosti si je naša država po besedah predsednika republike v svetu med narodi in državami ustvarila veliko iskrenih prijateljev.

"Ima ugled države, ki si prizadeva za strpnost, sožitje in razumevanje v mednarodni skupnosti ne glede na različne politične, verske in druge razlike. Ni nobenega razloga, da bi nas katerikoli narod, država, verska skupnost ali kdorkoli drug videl kot nasprotnika. Tako naj tudi ostane. Slovenija je predana spletanju prijateljskih vezi, medsebojnemu spoštovanju, razumevanju in vsestranskemu mednarodnemu sodelovanju," je nadaljeval Pahor, ki je članstvo v Evropski uniji in zvezi Nato ocenil kot odločilno za določanje naše zunanje in varnostne politike. "To pomeni, da skupaj z zavezniki določamo politiko, ki je v skupnem strateškem interesu," je dodal.

O pripravljenosti Slovenske vojske (SV) je Pahor dejal, da je bil lani prisiljen oceniti, da je dosegla najnižjo raven možnosti delovanja, za letos pa kaže, da ni nič bolje. "Jasno je, da smo prišli v položaj, ki od slovenske države terja praktičen in strateški načrt potrebnih posodobitev v obrambnem sistemu glede na današnje in bodoče varnostne izzive z zadostno finančno podlago," je poudaril.

Kljub temu ima po Pahorjevem mnenju SV v javnosti upravičeno velik ugled, ljudje pa so trdno prepričani, da se na svojo vojsko lahko zanesejo in ji zaupajo obrambno varnost države, visoko cenijo brezhibno profesionalnost njenih pripadnikov na misijah v tujini, še posebno pa ji je javnost hvaležna za pomoč pri naravnih in drugih nesrečah. V imenu države in v imenu ljudi se je vojski za nesebično solidarnost zahvalil tudi predsednik.

Nova ministrica za obrambo Andreja Katič je v nagovoru dejala, da se zaveda pomembnosti obrambnega področja in teže nalog. Vojski je po njenem prepričanju treba zagotoviti stabilnost in možnosti za uspešno opravljanje nalog. Zato bo ena njenih prvih usmeritev iskanje čim bolj ustreznih rešitev za kadrovske izzive.

"V svojem mandatu si bom prizadevala, da raven varnosti obdržimo, da dvignemo poslabšano obrambno pripravljenost in da ohranimo stabilnost sil SV. Enote SV morajo biti popolnjene ter ustrezno opremljene in usposobljene, za kar je treba zagotoviti zadostne vire, tako kadrovske kot materialne in finančne," je poudarila Katičeva.

Tudi ministrica meni, da je današnja SV predvsem blizu ljudem, kar dokazuje njen visoki ugled med državljankami in državljani. Prizadevala si bo, da bo tako zaupanje ostalo, podpirala pa bo tudi dejavno vključevanje SV v naloge zaščite, reševanja in pomoči prebivalstvu ob naravnih in drugih nesrečah.

Načelnik generalštaba SV Andrej Osterman pa je opozoril, da je vojska močna toliko, kot je opremljen, usposobljen in motiviran vsak njen posameznik ter da jim kljub oteženim finančnim okoliščinam uspeva dosegati zastavljene cilje. Ob tem je omenil organizacijo mnogih mednarodnih vaj, oblikovanje lahke bataljonske bojne skupine, vzpostavitev Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje ter ustvarjanje razmer za ustanovitev regionalne šole za usmerjevalce združenega ognja, uspešno pomoč tudi pri odpravljanju nesreč, pri vzdrževanju miru na mednarodnih operacijah in misijah kot enakopraven partner v zavezništvu Nata.

Na slovesnosti je nastopil orkester Slovenske vojske z glasbenimi gosti, pripadniki enote za protokol pa so v počastitev praznika v neposredni bližini prireditvenega prostora izstrelili tri salve iz šestih topov. SV je pripravila tudi statično in dinamično predstavitev svojih zmogljivosti.

Vojska svoj dan obeležuje 15. maja, v spomin na ta dan leta 1991, ko so slovenski naborniki vojaški rok začeli služiti izključno v Sloveniji. V 710. učnem centru Teritorialne obrambe v Pekrah pri Mariboru je služilo 120, v 510. učnem centru Teritorialne obrambe na Igu pri Ljubljani pa 180 slovenskih nabornikov, piše na spletnih straneh SV. Slovenska vojska je bila sprva naborniška, od leta 2004 pa zgolj profesionalna. Danes šteje 7138 pripadnikov stalne sestave in 1070 pripadnikov pogodbene rezerve.