zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Miro Cerar res ne ve, da je varnost človekova pravica?

Deli na:
Miro Cerar res ne ve, da je varnost človekova pravica?

Foto: Bobo

Ni nas presenetilo, ko je predsednik vlade po seriji terorističnih napadov v Evropi prejšnji teden sklical Svet za nacionalno varnost. Bolj nas je začudila njegova izjava, ki jo je podal še pred sklicem. »Varnost je poleg človekovih pravic na prvem mestu, zato mora biti vlada vseskozi zelo budna,« je dejal Miro Cerar. To o budnosti drži, toda mar ni tudi varnost človekova pravica?

Poglejmo v našo ustavo. Njen 34. člen (pravica do osebnega dostojanstva in varnosti) pravi: »Vsakdo ima pravico do osebnega dostojanstva in varnosti.« Dikcija je zelo podobna tretjemu členu Deklaracije o človekovih pravicah, ki jo je sprejela Organizacija združenih narodov: »Vsakdo ima pravico do življenja, do prostosti in do osebne varnosti.« Navedena ustavna določba je brez zakonskega pridržka (ne omejuje se z zakonom), lahko se omejuje le, kadar je to nujno zaradi varstva pravic drugih, a v skladu z načelom sorazmernosti. Na to velikokrat v odločbah in ločenih mnenjih opozarjajo ustavni sodniki.

Varnost je torej človekova pravica, varnost ni »poleg« človekovih pravic, kar bi Cerar kot ustavni pravnik moral upoštevati. Jasno, človekove pravice morajo biti med seboj v ravnotežju, ni pa med njimi hierarhije. Ne gre za to, da se odločamo med varnostjo ne eni in človekovimi pravicami (denimo svobodo) na drugi strani. Kot pravijo strokovnjaki za pravo človekovih pravic: varnost in svoboda sta v ravnotežju, ta pa se vseskozi premika glede na dejanske okoliščine. Drugače rečeno: želimo si svobode, ki bo varna svoboda.