Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša naj ne bi sprejel mandata, Šarec prav tako ne, Pahor bo v zadregi, koga predlagati za mandatarja

Deli na:
Janša naj ne bi sprejel mandata, Šarec prav tako ne, Pahor bo v zadregi, koga predlagati za mandatarja

Foto: Primož Lavre

Predsednik države Borut Pahor se bo v drugi polovici tedna spet srečal z Janezom Janšo, prvakom SDS, ki je zmagala na junijskih parlamentarnih volitvah. Kot je znano, je Pahor napovedal, da bo mandat za sestavo vlade zaupal relativnemu zmagovalcu, vendar pa želi od njega zagotovila, da mandata ne bo vrnil pred glasovanjem v državnem zboru.

Po naših informacijah pa Janša mandata sploh naj ne bi sprejel, saj nima podpore najmanj 46 poslancev, kolikor je potrebno za izvolitev za mandatarja. Prvaka SDS naj bi poleg 25 poslancev njegove stranke podprli še štirje iz SNS Zmaga Jelinčiča in šest iz NSI Mateja Tonina, medtem ko je Ljudmila Novak napovedala, da ga ne bo podprla.

Tako lahko Janša računa na kvečjemu 35 poslanskih glasov, kar je še manj, kolikor jih je prejel Zoran Janković ob glasovanju za mandatarja leta 2012, ko ga je podprlo 42 poslancev.

Zato bo verjetno Pahor naslednji teden mandat ponudil prvaku drugo uvrščene Liste Marjana Šarca, ta pa je že napovedal, da mandata ne bo sprejel, dokler ne bo imel pisne podpore najmanj 46 poslancev. Šarec oblikuje svojo koalicijo skupaj s šestimi strankami, ki so že prejele osnutke koalicijske pogodbe, v naslednjih dneh pa se bodo začeli pogovarjati še o kadrovskih zadevah: razdelitvah resorjev in drugih funkcij.

Šarec ima trenutno podporo 43 poslancev: poleg 13 svoje LMŠ, še deset SD Dejana Židana, devet SMC Mira Cerarja, izključenega Milana Brgleza ter po pet poslancev Stranke Alenke Bratušek in Desusa. Zato nujno potrebuje še glasove NSI, ki za zdaj podpira Janšo. Po drugi strani pa Levica ne želi vstopiti v njegovo vlado, hkrati pa za podporo postavlja pogoje, ki jih je težko izpolniti.

Če mandata za sestavo vlade ne bosta sprejela ne Janša ne Šarec, potem bo Pahor v zadregi, koga predlagati za mandatarja. Časa ima do 22. julija, ko se izteče enomesečni rok po prvi seji državnega zbora. Po mnenju večine pravnikov lahko Pahor ne predlaga tudi nikogar, če ugotovi, da nihče ne uživa zadostne podpore.

Po prvem krogu pa sledi drugi krog, v katerem pa lahko mandatarja poleg predsednika predlagajo tudi poslanske skupine in najmanj deset poslancev. Mandatarja morajo poslati izvoliti v dveh do sedmih dneh od vložitve predloga. Če tudi v tem času ne bo novega mandatarja, se začnejo postopki za razpustitev državnega zbora in razpis predčasnih volitev.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24