kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor le našel ministra

Deli na:

Premier Borut Pahor je s predsednikom uprave skupine Panvita, Dejanom Židanom dosegel načelen dogovor za sodelovanje v vladi na položaju kmetijskega ministra, Židan pa potrebuje še podporo predsedstva SD in koalicije. Po tednih ugibanj in zapletov je danes prišlo do premika v zgodbi o iskanju novega ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Premier Borut Pahor je s predsednikom uprave skupine Panvita, Dejanom Židanom dosegel načelen dogovor za sodelovanje v vladi na položaju kmetijskega ministra, Židan pa potrebuje še podporo predsedstva SD in koalicije. Po tednih ugibanj in zapletov je danes prišlo do premika v zgodbi o iskanju novega ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Premier Pahor bo Židana v sredo najprej predstavil predsedstvu Socialnih demokratov in do konca tedna še kolegiju vodij strank koalicije.

V kolikor bo Židan dobil podporo predsedstva največje vladne stranke in kolegija predsednikov in predsednice koalicijskih strank, bo predsednik vlade njegovo kandidaturo v potrditev DZ poslal konec tedna.

Pahor pričakuje, da bo DZ po vseh potrebnih postopkih in predstavitvah, kandidaturo in imenovanje Židana na mesto kmetijskega ministrstva opravil na majski parlamentarni seji.

Kot je Židan dejal za STA, mu je premier Borut Pahor napovedal, da lahko dobi podporo v koaliciji, sam pa lahko to Pahorjevo napoved le sprejme.

Prvi mož skupine Panvita je Pahorju predstavil osem nujnih nalog, ki bi jih bilo potrebno sprejeti na področju kmetijstva, gozdarstva in prehrane, premier pa jih je podprl.

Za Židana je trenutno najpomembneje, da se razjasni, kaj je cilj na področju kmetijstva in prehrambene politike v Sloveniji. To je po njegovem prepričanju tisti osnovni korak, ki bo Sloveniji omogočil da se lahko aktivno pogaja o spremembah skupne kmetijske politike v finančni perspektivi 2014-2020.

Brez tega se Slovenija po njegovem mnenju sploh ne more pogajati, ker bi v zagovarjala "nekaj, kar sploh ne pozna".

Njun skupni cilj je tudi profesionalizacija pogajanj v okviru skupne kmetijske politike EU, in sicer z oblikovanjem profesionalne skupine, opredelitvijo jasnih prednostnih nalog in s celovitim obvladovanjem vseh dejavnosti na ravni unije skozi eno samo telo, s čimer bi se zagotovili maksimalna učinkovitost in enotnost.

Židan je Pahorju izpostavil dejstvo, da je kriza prisotna tudi v slovenskem kmetijstvu, deloma zaradi splošne gospodarske krize, deloma pa zaradi visoke koncentracije v kmetijstvu. Socialne probleme v kmetijstvu je po njegovih navedbah potrebno reševati preko socialnega programa, tako da bi se ostala sredstva lahko usmerila izključno v razvojne namene.

Kmetijstvo je namreč tako kot druge dejavnosti odvisno od razvoja, zato je treba sredstva za razvoj skozi ciljne razvojne programe povečati, a po drugi strani bolj natančno spremljati rezultate in dejansko uporabnost teh programov za kmetijski sektor, je povedal.

Kot tretji ključni cilj je izpostavil deregulacijo in poenostavitve postopkov v kmetijstvu, saj predolgi in preveč zapleteni postopki zmanjšujejo konkurenčnost slovenske proizvodnje hrane.

Pahor in Židan sta menila tudi, da je potrebno preseči ločitev na primarno kmetijsko proizvodnjo in živilsko predelovalno industrijo, saj gre za enotno proizvodnjo hrane, ki je neločljivo povezana. Temu naj bi se prilagodila tudi struktura ministrstva.

Zavzela sta se tudi za povečevanje učinkovitosti javnih služb v kmetijstvu in celotnem sektorju proizvodnje hrane in obenem ugotovila, da za posamezne administrativne in tudi strokovne funkcije ne obstaja razlog, da se izvajajo v Ljubljani.

Po marčnem odstopu kmetijskega ministra Milana Pogačnika, ki je sodil v kvoto ministrov največje koalicijske stranke SD, je sprva za najverjetnejšega kandidata za novega ministra veljal poslanec SD in kočevski župan Janko Veber, a se je nato odločil, da tega izziva ne bo sprejel.

Za njim je imel premier resne pogovore o prevzemu kmetijskega resorja, ki ga je v začetku februarja začela pretresati afera v zvezi z vračilom bulmastifov njihovemu lastniku Saši Baričeviču, s prodekanom ljubljanske biotehniške fakultete Janezom Hribarjem, a je tudi ta nato ponudbo zavrnil.

Tretji možni kandidat je bil direktor mariborskega območnega veterinarskega urada Igor Vojtic, ki pa se je po pisanju medijev prav tako odrekel priložnosti za prevzem ministrskega položaja.

Mediji so pri tem pisali, da naj bi bil razlog za otepanje položaja kmetijskega ministra pričakovanje Pahorja, da novi minister ohrani integriteto Pogačnika v primeru bulmastifi.

Pahor je zaradi izteka roka za predložitev imena kandidata za novega ministra sicer konec marca vodenje kmetijskega ministrstva začasno poveril ministru za lokalno samoupravo in regionalno politiko Henriku Gjerkešu. Premier je takrat ocenjeval, da bo Gjerkeš kmetijsko ministrstvo vodil približno 14 dni, a ta zdaj naloge kmetijskega ministra opravlja že skoraj mesec dni.