Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bivša romunska ministra zaradi korupcije v zapor

Deli na:
Bivša romunska ministra zaradi korupcije v zapor

Foto: Arhiv Reporterja

Sodišče v Bukarešti je danes dva nekdanja ministra za kmetijstvo, Decebala Remesa in Ioana Muresana, zaradi korupcije obsodilo na tri leta zapora. Gre za afero iz leta 2007, ko je Remes, takrat minister, od nekega gradbenega podjetja prejel okoli 15.000 evrov podkupnine. Posrednik v tem poslu je bil Muresan, minister med letoma 1998 in 2000.

Nekdanja ministra se lahko na sodbo pritožita, zato za zdaj verjetno še ne bosta odšla za zapahe. Sodišče ju je sicer obsodilo le dva tedna potem, ko je bil na dve leti zapora prav tako zaradi korupcije obsojen romunski premier med letoma 2000 in 20004 Adrian Nastase, poročajo tuje tiskovne agencije.

Poleg Remesa in Muresana je bil danes obsojen še gradbeni poslovnež Gheorge Ciorba, ki ga je doletelo poldrugo leto pogojne kazni. Zaradi afere je bil Remes leta 2007 primoran odstopiti s položaja, saj je javna televizija predvajala brez njegove vednosti posneti prispevek, na katerem ga je bilo videti, kako prejema kuverto s 15.000 evri.
 
Poleg tega naj bi skorumpirani minister v zameno za uslugo Ciorbi oz. njegovemu podjetju, ki si je želel zmage na nekem javnem razpisu, dobil tudi klobase in slivovko v vrednosti okoli 350 evrov. Podkupnino je Remes prejel prek predhodnika na ministrskem stolčku in prijatelja Muresana. Ta si je za to danes prislužil obsodbo kot sokrivec. Sojenje Remesu in Muresanu je trajalo več let, v javnosti pa je postalo znano kot klobasni proces.
 
Romunija, ki je k Evropski uniji pristopila leta 2007, si prizadeva svoj pravosodni sistem in boj proti korupciji približati evropskim standardom. Evropska komisija, ki reformo pravosodja Romuniji skrbno spremlja, je minuli teden v poročilu zapisala, da je država v boju proti korupciji naredila nekaj velikih korakov naprej. Bruselj je v preteklosti večinoma obžaloval počasnost tega procesa.