profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gantar in Pličanič dobila podporo poslancev

Deli na:
Gantar in Pličanič dobila podporo poslancev

Foto: Bobo

Matična odbora DZ sta podprla kandidata za ministra za zdravje Tomaža Gantarja in za pravosodnega ministra Senka Pličaniča.

Odbor DZ za zdravstvo je predstavitev kandidata za ministra za zdravje Tomaža Gantarja ocenil kot ustrezno. Poslance je zanimal predvsem kandidatov pogled na tržno usmeritev pri dodeljevanju sredstev iz zdravstvene blagajne, dostopnost zdravstvenih storitev na primarni ravni, na varčevalne ukrepe in razmerje med javnim in zasebnim sektorjem.

Več poslancev je kot pozitivno označilo, da kandidat prihaja iz stroke, in pohvalilo njegov program. Odbor je njegovo današnjo predstavitev ocenil za ustrezno s 14 glasovi za in brez glasu proti.
 
Kot je na vprašanja poslancev pojasnil Gantar, je tržni princip tisti, ki bo spodbudil vodstva zdravstvenih ustanov in delavce, da bodo delali bolj učinkovito in kakovostno.
 
Glede delovanja bolnišnic je dejal, da si danes veliko bolnišnic želi delati vse. S tržno usmeritvijo pa se bodo usmerile v tisto delo, ki ga lahko opravijo odlično, je poudaril. Si pa, kot pravi, ne predstavlja, da bi kakšno od bolnišnic kar ukinili.
 
Pri mreži zdravstvenih ustanov na področju primarnega zdravja pa gre po njegovih besedah za problem ruralnega okolja, kjer je med zdravniki manj zanimanja. Zato bo, kot pravi, tu potreben razpis koncesije, a to še ne bo dovolj. Po njegovem mnenju je treba stimulirati zdravnike za delo na teh območjih z malenkost boljšim plačilom ali kako drugače.
 
Kot eno od prioritet je Gantar izpostavil iskanje rešitev za zapolnitev luknje v zdravstveni blagajni. Rezerve, kot je prepričan, obstajajo, iskati jih je treba v posameznih ustanovah - tudi v učinkovitosti njihovega delovanja in med nezdravstvenim kadrom.
 
Pličanič: Vrnitev tožilstva pod pravosodje
 
Odbor za pravosodje, javno upravo in lokalno samoupravo je po slabih štirih urah zaslišanja kandidata za ministra za pravosodje in javno upravo Senka Pličaniča ocenil, da je bila kandidatova predstavitev ustrezna. Za takšno ugotovitev je glasovalo 16 članov odbora, proti pa nihče.
 
V razpravi je sicer člane odbora predvsem zanimalo, kako namerava kandidat urejati plače v javnem sektorju in kako si predstavlja povečanje učinkovitosti sodnega sistema.
 
Glede plač v javnem sektorju je Pličanič poudaril, da bo spoštoval dogovor, ki ga je politika dosegla s sindikati javnega sektorja z nedavno sprejetim interventnim zakonom. Slednji velja do polletja, do takrat pa namerava Pličanič proučiti, kako naprej. Ob tem je napovedal tesno sodelovanje tako s sindikati, kot s stroko.
 
Učinkovitost sodnega sistema namerava izboljšati z nagrajevanjem sodnikov, ki delajo dobro, uvedbo osebne odgovornosti predsednikov sodišč za izpolnjevanje zastavljenih ciljev ter razbremenjevanjem sodnikov s smislu, da se slednjim ne bi bilo treba več ukvarjati z rutinskimi zadevami in bi te prevzeli njihovi strokovni sodelavci.
 
Skupaj s Listo Virant bo tudi predlagal spremembo koalicijske pogodbe, s katero bi državno tožilstvo vrnili pod okrilje ministrstva za pravosodje, kljub temu da je bila Lista Virant tista, ki je predlagala, da se v koalicijsko pogodbo vnese določba, po kateri se tožilstvo prenese pod notranje ministrstvo.