navadni gož, pulj, kokošnjak Svet24.si

VIDEO: Gasilci v Pulju iz kurnika odvlekli kače

hudournik fekalije žusterna Svet24.si

Hude kritike: Se po Kopru širi ljubljanski smrad?

tonin tank blato Reporter.si

Vlada se gre trumpovski kulturni boj, Matej Tonin ...

zobozdravnik Svet24.si

Kaos v zobozdravstvu na Celjskem prazni denarnice ...

20170520-00780986 Necenzurirano

Janševih 28 let na čelu SDS je evropski rekord

ženska Dobra karma

Resnica o strahu: je kot prošnja nečemu, česar ...

Gregor Čeglaj, Klemen Bunderla Njena.si

Radio Aktual pripravil presenečenje za Sanjskega ...

Slovenija

Pahor: Kučanovo poročilo bi moralo ostati zaupno

Deli na:
Pahor: Kučanovo poročilo bi moralo ostati zaupno

Predsednik države Borut Pahor. - Foto: Primož Lavre

Predsednik republike Borut Pahor je danes menil, da bi moralo poročilo nekdanjega predsednika Milana Kučana o BiH iz leta 2011 ostati zaupno. Vlada je namreč v četrtek z dokumenta umaknila oznako zaupno. "To poročilo ni namenjeno javnosti, namenjeno je političnim odločevalcem in menim, da bi moralo pri tem ostati," je izjavil.

Pahor je v izjavi za medije ob obisku muslimanskega kulturnega centra v Ljubljani dejal, da ne gre za "nek nedokument", temveč za dokument z naslovom, datumom in podpisnikom.

Spomnil je, da je dokument nastal na njegovo pobudo, odločitev o tem pa je sprejela vlada novembra 2010. Kot je pojasnil, je bivšega predsednika za pripravo poročila zaprosil, ker se je v EU pripravljala razprava o BiH in od Slovenije se pričakovalo, da "ima posebno vedenje in znanje spričo izkušenj o tem".

Pahor je dejal, da se mu je takrat zdelo, da je Kučan najbolj primeren človek za pripravo takšnega poročila. Kot je ocenil, je dokument zelo dober in profesionalno narejen, vendar namenjen zaprti javnosti in tako bi moralo po njegovem mnenju tudi ostati.Vlada je na četrtkovi seji umaknila oznako zaupno z dokumenta o možnih nadaljnjih poteh za uspeh procesa ustavne reforme Bosne in Hercegovine iz leta 2011. Dokument je na podlagi sklepa takratne vlade v vlogi posebnega poročevalca za BiH pripravil bivši predsednik Kučan.

Kot je po seji vlade sporočil vladni urad za komuniciranje, je bilo v zadnjih mesecih v domačih in tujih mediji zaslediti vrsto informacij o t. i. non-paperju, ki ga pripisuje Sloveniji, sedanja vlada pa s takšnim dokumentom ni seznanjena, saj ga v aktualnem mandatu ni obravnavala, pripravljala ali o njem razpravljala, niti tega ni storilo katerokoli ministrstvo ali vladni organ.

Je pa vlada potrdila, da obstaja dokument s številko Z-103-34/2010 z datumom 26. januar 2011 o možnih nadaljnjih poteh za uspeh procesa ustavne reforme Bosne in Hercegovine. Glede na to, da je vsebina dokumenta v pretežni meri že več več tednov javno znana, ni več pogojev, ki so potrebni za nadaljnji zaupni status tega dokumenta, so še sporočili po seji vlade.

Loading...