ženska Dobra karma

Navade, s katerimi si zgradite samospoštovanje

krč, roka Svet24.si

Med koronakrizo je 22 ur na dan igral ...

janez jansa bobo1 Reporter.si

Kako je Janša klical na Reporter in spraševal ...

koroanvirus, aplikacija, sledenje, nadzor Svet24.si

Čakanje na delo se lahko še podaljša. Sledilna ...

UV-TRAVNER HOJS-pl Necenzurirano

Večerni obiski Aleša Hojsa na policiji

jelena karleuša Odkrito.si

Znan IQ Jelene Karleuše

Tanja Žagar Njena.si

Tanjo Žagar zasuli s čestitkami za drugo ...

Slovenija

Pahor je prepričan, da se je Šarec z odstopom ustrelil v koleno: Drnovšek, Janša in jaz smo čakali, da nas vržejo

Deli na:
Pahor je prepričan, da se je Šarec z odstopom ustrelil v koleno: Drnovšek, Janša in jaz smo čakali, da nas vržejo

Predsednik republike Borut Pahor. - Foto: Primož Lavre

Predsednik republike Borut Pahor je v pogovoru za Nedelo izrazil skrb, da se bodo s poglabljanjem gospodarske in socialne krize poglabljale tudi stiske ljudi. Želi si obnovitve zaupanja med vlado in opozicijo. O odnosu s premierjem Janezom Janšo pa je dejal, da tekmujeta in sodelujeta že 30 let, a da je med njima "elementarno spoštovanje".

Pahor je v pogovoru za časnik povedal, da je popolnoma zdrav, in potrdil, da kršenje pravil socialne distance ob Kolpi ni pustilo zdravstvenih posledic. Je pa ponovil, da mu je za tisti dogodek iskreno žal.

Povzel je svoje aktivnosti v času epidemije novega koronavirusa, vključno s poslanicami predsednikom in voditeljem drugih držav članic EU v njihovih jezikih. Odzivi so bili po njegovih besedah večinoma sijajni.

Kot je ocenil predsednik republike, se je vlada na epidemijo dobro odzvala, navdušen je bil, ko je prvi mesec odlično sodelovala z opozicijo, a je potem zaradi "nepotrebnih dejanj" sledil padec zaupanja. "Ne vem, ali ga bo mogoče obnoviti, čeprav mislim, da bi bilo dobro, če bi ga," je dejal.

Odstop prejšnjega premierja Marjana Šarca je Pahorja presenetil, saj ga ni pričakoval. Je pa poudaril, da si bo tisti, ki želi nadaljevati politično pot, prizadeval, da ga vržejo, ne da gre sam. "Ker če greste, imate manjšo moralno legitimiteto, da se spet potegujete za mandat. Drnovšek, Janša in jaz smo čakali, da nas vržejo," je spomnil.


O odnosu z Janšo je Pahor dejal, da sta različna tipa politika, z različnimi političnimi pogledi. V 30 letih sta dala skozi odnose od hudega nasprotovanja do sodelovanja. "Mislim, da je med nama elementaren odnos spoštovanja," je povedal.

Se mora pa po njegovem mnenju politik, zlasti na tem položaju, vzdržati kritike medijske krajine, podobno je v pravosodju. "V medijih in pravosodju mora politika poznati samoomejitve. Če jih prestopa, tvega," je dejal.

Pahor je komentiral tudi petkove protivladne demonstracije. "Ko ljudje menijo, da morajo pokazati nezadovoljstvo, so demonstracije upravičene," je dejal. Politika mora poskušati razumeti, kaj ji protestniki sporočajo.

Kot je ocenil, pa za razliko od demonstracij leta 2012 privrženci vlade ne bodo sprejeli, da so vse kritike upravičene, da je za vse kriva vlada, pač pa se bodo postavili v njen bran.

Pahor še ne ve, kaj bo počel po letu 2022, ko mu poteče drugi predsedniški mandat. "Pred mano sta še dve leti in ukvarjam se s tema dvema letoma," je pojasnil.

Loading...