zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor in Zver debatirala, Türk v zadnjem trenutku odpovedal sodelovanje

Deli na:
Pahor in Zver debatirala, Türk v zadnjem trenutku odpovedal sodelovanje

Foto: Bobo

Predsedniška kandidata Borut Pahor in Milan Zver sta bila na današnjem soočenju, ki ga je v Ljubljani pripravil Zbor za republiko, kritična do zahteve opozicije za razpis referendumov ter skeptična do poziva aktualnega predsednika Danila Türka. Slednji je sicer po navedbah organizatorjev sodelovanje na soočenju v zadnjem trenutku odpovedal.

Tako sta se na ljubljanskem Nebotičniku danes soočila le Pahor in Zver. Med drugim sta odgovarjala na vprašanja v z zvezi z zahtevo za razpis referendumov o Slovenskem državnem holdingu in slabi banki, ki ju je vložila opozicija.

Pahor odločitvi za referendum osebno nasprotuje, saj se bodo razmere v državi dodatno zaostrile. Po njegovi oceni bo sicer prej ali slej prišlo do dogovora, a je po njegovih besedah vprašanje, koliko žrtev bo prej potrebnih. Zver ob tem opozarja na neverodostojnost slovenske politike, saj so denimo "nekatero še januarja prisegali, da bodo podprli vpis zlatega pravila v ustavo.

Glede predloga predsednika države Türka, da naj vlada umakne zakona, predlagatelji pa referendumske zahteve, Zver ocenjuje, da je nesmiseln. Zver ima tudi občutek, da je Türk močno sodeloval pri zahtevi za referendum, ali pa je vsaj vzpodbujal predlagatelje. Pahor pa ne verjame, da se da z dogovorom ustaviti referendum, kot je predlagal Türk. Ugibal je tudi, ali je cilj pobudnikov padec zakonov ali padec vlade.

Kandidata sta med drugim spregovorila tudi o spravi. Zver pravi, da je k spravi prispeval kot nekdanji minister za šolstvo s širitvijo učnih načrtov, pa tudi v Evropskem parlamentu kot aktiven član skupine za spravo evropskih zgodovin. Sicer pa je za spravo potrebne veliko politične volje, ne samo na desnici, pravi Zver.

Pahor je odgovarjal na očitek, da v času njegove vlade niso sprejeli resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu. Kot je dejal, sam s tem osebni ni imel težav, a je bilo v koaliciji precej tistih, ki so se temu postavili po robu. So pa v času njegove vlade sprejeli dva pietetna zakona, je še dejal.

Predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm je kandidata vprašal, kako gledata na politično kulturo pri nas. Zver pravi, da nas čaka še veliko dela in "učenja za demokracijo", obujanje totalitarnih simbolov iz preteklosti pa ne prispeva k širjenju politične kulture. Pahor pa pravi, da je za slovensko politično kulturo značilno, da jo obeležujejo močna čustva, ki segajo iz preteklosti.