5e9d33b68d7cedf47d21454a0eba9337 Svet24.si

Letni dodatek bo večina upokojencev prejela ...

kača, plaža Svet24.si

Šok, kopalko na splitski plaži v nogo šavsnila ...

polerert7678 Necenzurirano

Zakaj Nina Krajnik ne mara "levih privatizerjev"

janez jansa dz1 Reporter.si

Janši ne diši biti poslanec: v DZ dobil ...

dragic Ekipa24.si

Dragić spet kapetan, toda ... Pred vrnitvijo tega...

patricija-harl, sara Njena.si

Ljubezen po domače: Patricija in Sara z ...

kobe navijaci Ekipa24.si

Ko je legenda Barcelone kamen spotike na Japonskem...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor bo obeležil 30. obletnico mednarodnega priznanja Slovenije

Deli na:
Pahor bo obeležil 30. obletnico mednarodnega priznanja Slovenije

Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije - Foto: Sašo Švigelj

Predsednik republike Borut Pahor bo danes v predsedniški palači priredil posebno slovesnost ob 30. obletnici mednarodnega priznanja Slovenije, ki ga je država dosegla z vstopom v Združene narode 22. maja 1992. Predsednik bo ob tej priložnosti imel slavnostni nagovor in podelil državna odlikovanja red za zasluge.

Slovenija je 5. maja 1992 kot prva izmed držav naslednic nekdanje SFRJ s pismom tedanjega predsednika Milana Kučana, naslovljenega generalnemu sekretarju ZN Boutrosu Boutrosu Ghaliju, vložila prošnjo za vstop v ZN.

Za članstvo je bil predpogoj njeno priznanje s strani večine svetovnih držav, posebej pa članic EU in stalnih članic Varnostnega sveta ZN. 22. maja 1992 je bila potem v Generalni skupščini soglasno sprejeta resolucija številka 46/236, na podlagi katere je Slovenija uradno postala 176. članica Združenih narodov.

Z vstopom je Slovenija postala suverena in enakopravna članica mednarodne skupnosti ter tako uveljavila pravico slovenskega naroda do samoodločbe.

Slovesnost ob 30-letnici mednarodnega priznanja Slovenije bo 16. v vrsti slovesnosti, ki jih je Pahor priredil v počastitev in ohranitev zgodovinskega spomina na prelomne dogodke iz obdobja nastajanja države.

S slovesnostmi in izborom slavnostnih govornikov na slovesnostih, ki jih prireja vse od leta 2018 naprej, želi predsednik spomniti slovensko javnost na čas, ko smo vsem razlikam navkljub znali oblikovati skupna stališča, ko smo imeli jasne cilje in jih znali uveljaviti skupaj, saj je šlo za vprašanja naše skupne prihodnosti, so sporočili iz urada predsednika republike.