zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor bo danes govoril na zasedanju Generalne skupščine ZN

Deli na:
Pahor bo danes govoril na zasedanju Generalne skupščine ZN

Foto: Reuters

Predsednik Borut Pahor bo danes okoli poldneva po krajevnem času v New Yorku opravil govor na splošni razpravi svetovnih voditeljev ob začetku zasedanja 69. Generalne skupščine ZN. Z govorom bo Pahor tudi sklenil obisk New Yorka, kjer se je med drugim udeležil torkovega podnebnega vrha in opravil več bilateralnih srečanj.

Glavna tema novega zasedanja Generalne skupščine ZN sta razvoj in podnebne spremembe, na dnevnem redu in v ospredju zanimanja svetovne javnosti pa je še veliko drugih tem. Med njimi tudi izbruh ebole v Afriki o čemer je v četrtek potekalo posebno srečanje svetovnih voditeljev, med njimi tudi Pahorja, ki so pozivali k sodelovanju in ukrepanju proti smrtonosni bolezni.

Osnutek predsednikovega govora še ni na voljo, vendar pa so iz kabineta potrdili, da bo v njem med drugim omenil pomen mandata Varnostnega sveta ZN, ko gre za vojaška posredovanja. Pahor je o tem govoril tudi s slovenskimi novinarji v zvezi z vprašanjem ameriških zračnih napadov v Iraku in Siriji na položaje Islamske države (IS).



Slovenija zavrača ideologijo in dejanja IS in sodeluje v prizadevanjih, da se teroristom stopi na rep, vendar pa je bilo uvodoma nekaj zmede, ko so ZDA brez posvetovanja s Slovenijo in tudi drugimi državami objavile seznam držav, ki sodelujejo v koaliciji proti IS. Ameriški seznam kaže na pomanjkanje diplomatskega bontona, čeprav nobena od držav ni zahtevala, da se jo umakne s seznama.

Pahor je na podnebnem vrhu Slovenijo označil za eno najbolj ambicioznih držav glede boja proti segrevanju ozračja z zmanjšanjem izpustov toplogrednih plinov in o podnebju bo predvidoma govoril tudi danes, kakor tudi o reformah ZN. Med slovenskimi prioritetami ki jih bo verjetno prav tako omenil, pa so človekova pravice, mediacija, odgovornost za zaščito, vladavina prava in pregon zločincev.