Revija Reporter
Slovenija

Padec najbogatejšega Slovenca: kako je Mirko Tuš izgubil milijone in bil prisiljen prodati svoj ponos, 2,5 milijona evrov vredno vilo pri Celju

Biserka Karneža
13.649

28. maj. 2021 6:22 Osveženo: 6:33 / 28. 5. 2021

Deli na:

Vila Mirka Tuša v Lokrovcu pri Celju še ni prodana. Po Gursu je ocenjena zgolj na 160.000 evrov.

Rocco nepremičnine

Po upokojitvi Mirka Tuša zaradi dolgotrajnega zdravljenja je bilo vodenje skupine Tuš leta 2019 zaupano njegovemu sinu Andražu Tušu. Ta še vedno vodi podjetje tudi pod novim večinskim lastnikom. Pri vodenju in sanaciji, saj bo treba reprogramirati finančne obveznosti, mu je pomagal Jure Kapetan, pripeljan v skupino iz slovenskega investicijskega sklada Alfi. Sklad sodi pod okrilje družbe KF Finance, v upravljanje premoženja različnih domačih vlagateljev je vključena Deutsche Bank.

Skozi desetletja poslovanja skupine Tuš se je v letu 2019 nabralo za 300 milijonov evrov finančnih obveznosti. FURS je hotel zakoncema Tuš odmeriti 6,525 milijona evrov dodatnih davčnih obveznosti. Zaradi ocene, da bo davčni dolg težko izterjati, je finančna uprava pred zaključkom postopka vpisala zavarovanje na premoženju zakoncev Tuš.

Ni znano, kakšen dogovor, morda plačilo le določenega zneska, sta s Fursom dosegla zakonca, saj finančna uprava ne komentira postopkov zaradi davčne tajnosti. Sicer pa so na Fursu leta 2019 ustavili inšpekcijski nadzor, ker naj ne bi mogli ugotoviti nepravilnosti, ko si je Tuš od svojega podjetja že pred več kot desetletjem izposodil 26 milijonov evrov, vendar ga ni nikoli vrnil.

Mirko Tuš, nekoč najbogatejši Slovenec

Mediaspeed

Edino doslej neobremenjeno Tuševo premoženje je bila družinska vila v Lokrovcu pri Celju, zato je FURS, ki je od Tuša hotel izterjati 6,5 milijona evrov dolga, leta 2019 predlagal vpis hipoteke na to edino Tuševo neobremenjeno osebno premoženje. Banke upnice namreč nanjo niso dale nobene hipoteke. Ocenjena vrednost nepremičnin je znašala 158.589 evrov.

Pomenljivo je, da leta 1994 zgrajena vila celo ni bila vpisana v zemljiško knjigo. Geodetska uprava jo je ocenila zgolj na 160 tisoč evrov. Vila, ki so jo prvič začela prodajati leta 2017 za 2,5 milijona evrov, je na 10.000 kvadratnih metrov veliki parceli z ribnikom, na mirni, zeleni lokaciji v bližini Šmartinskega jezera. Ima devet sob, dve kopalnici, pokriti bazen, hišni fitnes, savno, vinsko klet in dve garaži.

FOTO: To je luksuzna vila, ki jo za 2,5 milijona prodaja nekoč najbogatejši Slovenec Mirko Tuš!

Poleg izterjave dolgov se je Tuš z ženo Tanjo znašel v težavah zaradi suma kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja ter pranja denarja. Zakonca naj bi kot lastnika celotnega poslovnega deleža gospodarske družbe nase prenesla blagovni znamki, ki ju je gospodarska družba uporabljala zase, a za to gospodarski družbi nista nič plačala. S tem sta pridobila protipravno premoženjsko korist 19,3 milijona evrov.

Ključno blagovno znamko Engrotuša je Tuš prenašal na več tujih gospodarskih družb, med njimi na Tus Global Group iz Hongkonga, še preden sta z ženo prodala mobilnega operaterja Tušmobil, za kar naj bi prejela 19,3 milijona evrov nezakonite premoženjske koristi. S tem naj bi onemogočila identifikacijo imetnika tega premoženja. Prijavo za te domnevno sporne posle so dale banke upnice zato, ker Tuš s kupnino menda ni poravnal svojih obveznosti do skupine Tuš, katere dejanske lastnice so zaradi dolgov banke.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24