zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Padavine bodo popoldne začele slabeti, a nevarnosti še ni konec

Deli na:
Padavine bodo popoldne začele slabeti, a nevarnosti še ni konec

Foto: Bobo

Padavine, ki so v zadnjih dneh povzročile poplave in s tem kopico težav, bodo popoldne začele slabeti, v noči na nedeljo pa povečini ponehale, napoveduje Arso. Kljub temu pa bo do današnjega večera ponekod po petkovem deževju padlo še dodatnih 30 do okoli 80 litrov dežja na kvadratni meter, na jugu države lahko tudi več.

Agencija RS za okolje (Arso) je zaradi razmer v južni in osrednji Sloveniji za obe območji v petek popoldne razglasila rdečo, najvišjo stopnjo vremenske ogroženosti. Razmere so bile v petek zvečer najbolj kritične v Ilirski Bistrici, kjer je bilo ogroženo mestno jedro, reka Reka pa je ogrožala tudi vasi proti Vremski dolini. V skrbeh so bili med drugim tudi na območju Cerknice in Iga, kjer jih je voda zalila že v noči na petek.

Hidrolog Janez Polajnar je sicer v petek na novinarski konferenci agencije kot dve žarišči z zelo ogroženimi območji zaradi poplav označil osrednjo in južno Slovenijo ter območje reke Reke, zlasti Ilirske Bistrice.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan pa je dejal, da je na ogroženih območjih v pripravljenosti za morebitne intervencije dovolj ljudi, predvsem gasilcev, saj domačim pomagajo tudi drugi iz cele regije.



V petek zvečer so se sicer začele krepiti padavine na območju Polhograjsko-Škofjeloškega in Idrijsko-Cerkljanskega hribovja ter Kamniško-Savinjskih Alp. Na agenciji so napovedali, da lahko ob intenzivnejšem deževju ponovno porastejo reke na teh območjih, zlasti Gradaščica, Poljanska Sora in Kamniška Bistrica s pritoki. Naraščati je začela tudi Kolpa, reko Vipavo pa to predvidoma čaka ponoči.

Ljubljanska civilna zaščita je v petek zvečer prebivalce na poplavnem območju Gradaščice, Malega grabna in Glinščice pozvala, naj se pripravijo na morebitno ukrepanje, saj bi lahko obstajala nevarnost za nastanek poplav na območju jugozahodnega dela Ljubljane.

Zaradi poplav so še vedno zaprte številne ceste po Sloveniji, med drugim v Zasavju, na Notranjskem, v Videm-Dobrepolju, na Štajerskem in v osrednji Sloveniji.