kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

bajec becarevic Reporter.si

Huda obtožba na račun Tarče in Teša: ...

šeško oblak Ekipa

Dvoboj Oblaka in Šeška se je začel ...

milan-štrljić Njena.si

Zvezdnik Botrov razkril skrivnost svojega ...

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Slovenija

Janković o predlogu odpoklica županov: Janša naj raje vse moči usmeri v reševanje države

Deli na:
Janković o predlogu odpoklica županov: Janša naj raje vse moči usmeri v reševanje države

Foto: Bobo

Župani se načeloma strinjajo s predlogom, da se uvede možnost odpoklica župana, vendar pa večinoma nasprotujejo predlogu o omejitvi na dva zaporedna mandata in predlogu o posrednih volitvah. Nekateri župani v takšnih predlogih vidijo poskus preusmeritve pozornosti, opozarjajo tudi, da je župana možno odpoklicati že po veljavni zakonodaji.

SDS namreč med spremembami političnega sistema predlaga, da bi se uvedla možnost odpoklica župana ter omejitev na dva zaporedna mandata ali posredne volitve, pri čemer bi župane izvolil (in razrešil) občinski svet.

Ljubljanski župan Zoran Janković je za STA dejal, da je naloga župana in mestnega sveta, da dela v dobro svojih meščanov. Slednji so tudi tisti, ki na volitvah z glasom za ali proti ocenjujejo delo župana, kar je po njegovih besedah edino prav. "Sicer pa voditelju stranke SDS, ki je tudi predsednik vlade, svetujem, naj vse moči usmeri v reševanje države, ki je v tem trenutku v zelo slabem stanju," je še dejal Janković.

Celjski župan Bojan Šrot je za STA povedal, da možnost odpoklica župana podpira, možnost omejitve na največ dva zaporedna mandata pa ne, saj ne vidi, kakšni so razlogi za omejitev. "Če gledamo Evropo, so uspešni župani, županske legende, to funkcijo opravljali 20 in več let," pravi.

Po njegovi oceni en mandat sploh potrebuješ, da se naučiš, kaj županska funkcija zahteva od tebe. Glede posrednih volitev pa meni, da bi bil to velik korak nazaj za Slovenijo, ki je takšen sistem že imela. Šrot ne verjame, da imajo v Evropi sploh še kje posredne županske volitve, razen Srbije. Zato je tam župan talec koalicije, ki se ustvarja tako ali drugače in ni nujno, da je večna ter trajna, je dejal za STA.

Župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon je za STA povedal, da bi v prvi vrsti pričakoval, da DZ in parlamentarne stranke najprej pometejo pred svojim pragom. Novogoriški župan meni, da želijo odgovorni preusmeriti pozornost na druge teme, ker v državi vlada splošno nezadovoljstvo nad delovanjem pravne države.

Rešitve ne vidi v omejitvi mandata županom in tudi ne v posrednih volitvah župana. Po njegovem mnenju bi s posrednimi volitvami župana zopet podelili moč političnim strankam, glede možnosti odpoklica župana v primeru visoke stopnje nezaupanja občanov pa Arčon meni, da bi bilo zelo dobro preveriti že obstoječe možnosti v tistih demokratičnih državah, ki to že poznajo in uspešno izvajajo.

Velenjski župan Bojan Kontič pa meni, da bi vprašanje županovanja morali urediti na način, da se omogoči z določenim kvorumom podpisov zahteva za glasovanje o zaupnici županu, potem pa izvede neke vrste lokalni referendum. Z omejitvijo na največ dva zaporedna mandata se Kontič strinja, če bi bil mandat pet let in bi veljal za vse funkcije v državi.

Kontič meni, da bi bilo smiselno tudi omejiti "predsednike strank, ne pa da je eden od 90. let enkrat lider opozicije, enkrat pa koalicije". "Janša bi moral malo razmisliti tudi o svoji vlogi," je dejal Kontič. Nasprotuje uvedi posrednih volitev župana. Kot je pojasnil, bi pri posrednih volitvah bi pomenilo, da občinski svet voli župana in bi se potem moral župan ves čas mandata ukvarjati s koalicijo v občinskem svetu namesto, da bi delal to, kar je napisal v svojem volilnem programu.

Koprski župan Boris Popovič meni, da je v tem trenutku nedopustno in zmotno iskati način, kako zamenjati trenutne župane. Po njegovem mnenju gre za politično zamegljevanje situacije, v kateri se je znašla naša do onemoglosti spolitizirana, zbirokratizirana in popolnoma neučinkovita država, je poudaril. Sicer se strinja, da je treba poiskati sistem, kako bi lahko občani odstavili svojega župana, če so v večini z njim nezadovoljni. A hkrati bi bilo po njegovem mnenju treba najti sistem, v katerem ni nedotakljivih.

Kranjski župan Mohor Bogataj predlog predsednika vlade v celoti podpira. "Nobeno delovno mesto oziroma služba ni nedotakljivo, tako tudi ne funkcionarska mesta," je poudaril Bogataj, ki je prepričan, da bi možnost odpoklica župana, svetnika in poslanca tudi pomirila jezo in razburjenje ljudi, ki se kaže v protestih po Sloveniji. Prav tako bi uvedba odpoklica po njegovem mnenju potrdila, da so na oblasti tisti, ki si to zaslužijo.

Ptujski župan Štefan Čelan absolutno podpira predlog, s katerim bi predvideli odpoklic župana, a ne pristaja na to, da jih bi odstavljal nekdo, ki jih ni imenoval. Tako predlaga, da bi jih lahko odpoklicali občani na referendumu. Zavrača pa predloga o posrednih volitvah županov in omejitvi na dva zaporedna mandata. Po njegovem mnenju gre pri takih predlogih za rušitev temeljev demokracije. Ob tem je zavrnil očitke o pretirani moči županov v Sloveniji in primer navedel župana prijateljskega nemškega mesta Burghausen, ki ima kar šestletni mandat, na volitvah leta 2014 pa se bo potegoval že za svoj peti mandat. Župani po zahodnih demokracijah imajo 20 ali celo 30-letne staže, je še dodal.

Župan Novega mesta Alojzij Muhič podpira časovno omejitev opravljanja županske funkcije na dva zaporedna mandata le ob pogoju neposrednih županskih volitev. Ocenjuje še, da v primeru posrednih volitev župana volja občanov ne bi bila jasno izražena, kar se mu zdi na ravni lokalne samouprave ključno, in zato take ureditve ne podpira. Ne glede na to, da veljavna zakonodaja že predvideva možnosti razrešitve župana, se strinja z določitvijo jasnih kriterijev, na osnovi katerih bi bilo mogoče župana odpoklicati, je še menil Muhič.

Župan Slovenj Gradca Andrej Čas pa meni, da je zdaj pravi čas za spremembe na tem področju, saj se je glede na proteste po državi treba odzvati. Glede odpoklica župana je Čas naklonjen možnosti, da se o tem izreče 15 odstotkov volilnih upravičencev, tako kot to predlaga DL. Naklonjen je tudi predlogu omejitve županskega mandata na dva zaporedna mandata, medtem ko ima pomisleke glede posrednih volitev župana. Ne ve, ali bi to bilo dobro ali ne, izpostavlja pa, da je to bolj redko v evropski praksi.

Na Janšev predlog se je danes odzval tudi bohinjski župan Franc Kramar, ki ga moti omejitev županskih mandatov. Župan, ki nastopi funkcijo, namreč več kot en mandat potrebuje samo za pripravo dokumentacije za projekte. Prav tako Kramarja pri Janševem predlogu moti dejstvo, da so po njegovi logiki za stanje v državi zaradi nekaj posameznih županov krivi vsi slovenski župani. Spomnil je tudi, da je že na podlagi obstoječega zakona možno razrešiti župana, in sicer to lahko po pravnomočni obsodbi stori državni zbor.