gaber 2 Odkrito.si

Slovenski športnik tik po porodu ovekovečil ...

Andrej Nahtigal Svet24.si

Poslovil se je zvezdnik Usodnega vina

meghan markle-6 Svet24.si

Panika: objavljene gole fotografije Meghan Markle?...

volitve v rusiji, dvojno glasovanje Svet24.si

FOTO: Enojajčni dvojčki? Ne, zabaviščni park ...

Kendall Jenner Najstnica.si

Kendall Jenner ima kar tri tatuje!

ales prej in potem Njena.si

Aleš danes neprepoznaven: shujšal je skoraj 100 ...

Burak Özçivit poroka Njena.si

Burak o govoricah: Se ločuje ali bo postal očka?

Slovenija

Ozadje afere »polni kufri«: Ekskluzivni intervju z Radom Pezdirjem

Deli na:
Ozadje afere »polni kufri«: Ekskluzivni intervju z Radom Pezdirjem

Foto: Primož Lavre - Rado Pezdir

Rado Pezdir v intervjuju razkriva, kako je Udba sodelovala z italijansko mafijo, kaj je zamolčal Niko Kavčič, šef gospodarskega oddelka Udbe in oče NLB, ter katere udbovske dokumente je dobival »v vednost tov. Milan Kučan«.

Nekdanja zamejska udbovska pralnica denarja Safti je še živa, imenuje se Vega Finanz, njegovi lastniki obvladujejo Mladino in podjetje Mark Medical, ki bajno služi s preplačanimi medicinskimi pripomočki. Razložil je tudi, kako je potekalo udbovsko pranje denarja prek podružnic NLB in kako je NLB Interfinanz kreditiral podjetje surčinskega klana, ki je umoril srbskega premierja Zorana Đinđića.

Prepričan je, da država ne bo nikoli prodala NLB, saj preko nje mreže dobivajo nepovratne kredite. »Gliha vkuh štriha«, je komentiral povezavo med Jocom Pečečnikom in Jankom Medjo, nekdanjim prvim človekom NLB, pojasnil je tudi podrobnosti afere »polni kufri« oziroma neobičajno ponudbo Joca Pečečnika za Virantovo Državljansko listo. Ugotovil je, da nima smisla zaupati pravni državi, saj boste proti skorumpiranemu aparatu vedno izgubili. Ob tem je razložil, zakaj vodja Specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan ne preiskuje ničesar in kaj imajo s tem družinski posli.

Ste vi vdrli v stanovanje pokojnega Nika Kavčiča in mu ukradli arhiv o udbovski ekonomiji?

Seveda ne, ta trditev je docela abotna.

Policija je sporočila, da ni prejela nobene prijave o vlomu v stanovanje Nika Kavčiča in odtujitvi dokumentacije. Kako si to razlagate?

S tem, da je nekdo očitno kreiral enega najbolj neumnih spinov doslej in ni neobičajno, da je ta trditev dobila legitimacijo v javnem prostoru preko Nedeljskega dnevnika in nekakšnega ljubiteljskega novinarja Aleksandra Lucuja.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Pezdir Dnevnik označi za časopis, ki profesionalno opravlja medijske umore; poudari, da sam ni kdorkoli, ki bi prišel z ulice in brskal po dokumentih v Arhivu RS; izpostavi, koliko lažji je dostop do arhivskega materiala v Zagrebu; razkrije, kako je Janez Škrabec zaslužil prvi milijon in zakaj je v odličnih odnosih s Kučanom; spregovori o pooblaščencu Saftijevega podjetja, ki so ga v Italiji preganjali zaradi povezav z mafijo; našteje razloge, zakaj ne zaupa vodji specializiranega državnega tožilstva Hariju Furlanu.